'Gebruik waterpijp neemt toe door rookverbod'
20-12-2011
• leestijd 1 minuten
Sinds het rookverbod in de horeca van kracht is, zijn er meer plekken gekomen waar mensen gezamenlijk een waterpijp kunnen roken, de zogenoemde shishalounges.
Gezondheidsrisico's
Dat meldden veld- en preventiewerkers van de GG&GD en de stichting Voorkom! in Utrecht dinsdag in antwoord op vragen van de plaatselijke PvdA-fractie. Het gebruik van een waterpijp brengt gezondheidsrisico's met zich mee, omdat meer mensen aan hetzelfde mondstuk zuigen waardoor infectieziekten kunnen worden overgebracht, erkent de GG&GD.
12- en 13-jarigen
De PvdA zegt signalen te hebben dat steeds meer 12- en 13-jarigen al aan de waterpijp zitten, maar dat is bij de instellingen niet bekend. Ook zien hun veldwerkers niet meer groepjes jongeren in parken een waterpijp roken, wat volgens de PvdA wel gebeurt.
Bezorgd
De fractie is bezorgd dat de attributen voor een waterpijp overal verkrijgbaar zijn. ,,Een uur waterpijp roken staat gelijk aan het roken van 100 tot 200 sigaretten'', stelt raadslid Bouchra Dibi, die om maatregelen vraagt. De GG&GD gaat meer voorlichting geven.
ANP