Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gebruik verslavende pijnstillers “sterk toegenomen”

theme-icon
Lijf
  •  
25-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2937 keer bekeken
  •  
Pillen 930x520

Het afgelopen jaar gebruikten zo’n 1,1 miljoen mensen voor een korte of langere periode opioïden. Dat is een toename van 50.000 mensen ten opzichte van 2021, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen waarover de Telegraaf bericht. De Vereniging voor Verslavingsgeneeskunde en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) maken zich grote zorgen, meldt het dagblad.

Het is niet nieuw dat huisartsen en medisch specialisten grootschalig zware pijnstillers, zoals oxycodon, fentanyl en morfine, voorschrijven. Maar het IVM benadrukt tegenover de Telegraaf: “hoe meer mensen deze middelen krijgen, hoe groter de groep die eraan verslaafd kan raken.” Het instituut vraagt huisartsen en medisch specialisten om nog grondiger te kijken of de zware pijnstillers wel nodig zijn.

Oorzaak

Maar waar komt die toename vandaan? Dat is voor het IVM niet helder. Apothekersvereniging KNMP denkt wel een vermoeden te hebben. Zo zegt de vereniging dat de inhaalslag aan operaties na corona een verklaring kan zijn, aangezien opioïden vaak postoperatief worden voorgeschreven. In de tussentijd kloppen steeds meer mensen met een ernstige opioïdenverslaving aan bij verslavingsartsen.

Bron: Telegraaf/ANP

Thema's:

theme-icon
Lijf

Meer over:

verslaving, pijnstillers, opioïden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Penghi
Penghi25 sep. 2023 - 19:53

Wat ik mis in dit artikel is het feit dat bijv. Oxycodon soms echt niet vervangen kan worden. Mijn man heeft het ruim 2 jaar gebruikt, in een steeds hogere dosis. We wisten dat hij er verslaafd aan kon raken, maar hoe belangrijk is dat wanneer je lijdt aan een ongeneeslijke longkanker en weet dat je niet lang meer te leven hebt? Het heeft in elk geval er toe bijgedragen dat de pijn af en toe minder was en dat de kwaliteit van zijn leven er beslist beter van werd. Inmiddels is hij overleden, maar ik ben de oncologe nog steeds intens dankbaar dat zij hem in de laatste fase van zijn leven palliatief Oxycodon heeft gegeven waardoor het leven nog te dragen was. En dán telt verslaving toch écht niet!

Barns
Barns25 sep. 2023 - 15:58

Ik gebruik al 35 jaar oxazepam om te slapen... en ja ik heb geprobeerd om te stoppen, maar helaas. Ik gebruik nu ook Oxycodon voor mijn rug, bevalt me prima. Ben helemaal klaar met pijn!

elsvanheusden
elsvanheusden25 sep. 2023 - 11:58

Goede dag, ben onbewust verslaafd geweest aan oxicodon. Krijg altijd al mijn medicijnen in een baxter. Nooit geen problemen. Gelukkig! Tot afgelopen december. Ik baalde van al die medicijnen. Heb van de ene op andere dag niks meer ingenomen!! Was erg emotioneel. Dit duurde enkele weken. Heb weer contact opgenomen met huisarts, enkele belangrijke med. weer ingenomen. Emotionele periodes bleven aanhouden. "Opeens" was alles weer wat beter. Nooit gedacht dat dit alles van die oxycodon kwam. Wil nooit geen oxcycodon meer, dan maar veel pijn. Ben met al die pijn er toch weer bovenop gekomen.

Kariena
Kariena25 sep. 2023 - 9:30

Huisartsen, neem je verantwoordelijkheid. Patiënten slikken in vertrouwen dat wat voorgeschreven wordt!

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid25 sep. 2023 - 9:18

De huisarts heeft mij oxycodon voorgeschreven ivm ernstige kramp. Nu, na 2 weken, pijn krijg ik pas een verwijzing naar een orthopeed. Tja, dan raak je wel verslaafd!