Kassa

'Gebruik niet te vaak desinfecterende middelen'

21-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_thuiszorg
Desinfecterende middelen moeten niet te pas en te onpas worden gebruikt. Daarvoor pleit de Gezondheidsraad woensdag. De middelen doden bacteriën die juist nuttig zijn voor de mens en overmatig gebruik van bepaalde middelen kan er ook toe leiden dat ziekteverwekkers er resistent voor worden. Ook resistentie tegen antibiotica kan erdoor ontstaan.
Nut niet aangetoond
De middelen zijn onmisbaar om bijvoorbeeld medische apparatuur te ontsmetten of besmetting en bederf van voedsel te voorkomen, en moeten daarvoor ook vooral worden gebruikt. Voor veel andere gevallen is de noodzaak helemaal niet bewezen, aldus de raad. Het nut van het dagelijks wassen van intensivecarepatiënten met chloorhexidine of routinematige desinfectie van vloeren, muren en plafonds in ziekenhuizen is bijvoorbeeld niet aangetoond.
Handzeep
Ook thuis gebruiken mensen steeds meer desinfecterende middelen, bijvoorbeeld in wasmiddelen, handzeep, tandpasta en mondwater. Voor de gezondheid is dat meestal helemaal niet nodig, aldus de raad. ,,Alleen bij medische indicaties (verpleging ernstig zieke, mondinfectie) kan desinfectie thuis zinvol zijn'', aldus de raad.
De organisatie pleit ervoor om minder producten toe te laten op de markt voor consumenten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

phpieterse
phpieterse21 dec. 2016 - 11:59

Zo, zijn ze daar bij de Gezondheidsraad eindelijk wakker?In 2013 werd resistentie veroorzakende toevoegingen al besproken in het kabinet! En nog steeds worden er in ziekenhuizen disposabele gordijnen opgehangen waar Triclosan (en inmiddels onder andere benamingen) in zit.Ooit wel eens die groene stickers op toetsenborden gezien die beweren bacteriecode te zijn? Triclosan! 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!