Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Gebruik lachgas leidt tot bevriezingsletsel

17 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuten
feestje discotheek 930 x 520
Het gebruik van de partydrug lachgas kan leiden tot bevriezingsletsel. De afgelopen weken liepen 14 personen verwondingen op die overeenkomen met tweedegraads en derdegraads brandwonden. Reden voor de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam om alarm te slaan.
,,Het publiek moet weten dat gebruik van het ogenschijnlijk ‘onschuldige’ lachgas kan leiden tot levenslange littekens door bevriezingsletsel’’, stelt Ymke Lucas, die als arts verbonden is aan het Brandwondencentrum Rotterdam.

'Invriest in de huid'

Volgens hem zijn hier al meerdere patiënten binnengebracht die verwondingen hadden aan de benen. ,,Het bevriezingsletsel wordt veroorzaakt door het klemmen van de tank met lachgas tussen de benen tijdens het bijvullen van de ballonnen. Na het inademen van het lachgas raakt men tijdelijk in een korte sterke roes en ligt de pijngrens hoger. De gebruikers hebben niet door dat de tank tussen hun benen zo koud wordt dat het letterlijk invriest in de huid en diepe wonden veroorzaakt.'' ANP

Meer over:

bevriezing, lachgas

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!