Kassa

Gebruik lachgas en 3-MMC zorgt voor meer vergiftigingen

22-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
Lachen lachgas
Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het UMC Utrecht, heeft over 2019 weer meer vergiftigingen door lachgas en ook door de stimulerende en licht bewustzijnsveranderende stof 3-MMC gezien. In 2016 liet Kassa al zien dat het gebruik van lachgas steeds populairder werd en dat het grote risico's met zich meebrengt.
Na recreatief gebruik van lachgas werden in totaal 128 gevallen gemeld, dik twee keer zoveel als in 2018 (54 gevallen). "Opvallend is dat het vaak zeer grote hoeveelheden lachgas betrof: In sommigen gevallen ging het om honderden ballonnen per sessie", aldus de organisatie.

Overdosering

"Steeds vaker wordt voor het vullen van ballonnen gebruik gemaakt van lachgastankjes van enkele liters, in plaats van de veel kleinere slagroompatronen." In bijna een derde van de genoemde gevallen had de gebruiker neurologische klachten, zoals tintelingen en gevoelsstoornissen in de ledematen.
Het aantal vergiftigingsgevallen door de stof 3-MMC (3-methylmethcathinon) ging in 2019 naar 25, terwijl het er in 2018 nog tien waren. Vaak worden meerdere doses ingenomen, omdat de effecten niet zo sterk zijn. Daardoor is er een grotere kans op overdosering.

Nieuwe Psychoactieve Stof

Volgens de site van Jellinek, expertorganisatie op het gebied van verslaving, is het amfetamine-achtige 3-MMC een NPS ofwel een Nieuwe Psychoactieve Stof. Over NPS-en is er niet veel over bekend. Gebruikers van 3-MMC voelen zich alert, euforisch en energiek en ze hebben de behoefte om meer contact te maken en te praten. Ook ervaren ze meer zelfvertrouwen, aldus Jellinek.
Bloeddruk, temperatuur en spierspanning worden hoger en de gebruiker kan gaan zweten en tandenknarsen en ook een droge mond en grote pupillen krijgen. Gebruikers kunnen verder onder meer verschijnselen als hoofdpijn, verwarring, misselijkheid, angst, neerslachtigheid, hartkloppingen, uitputting, uitdroging, oververhitting en spierspasmes ervaren. Ook een epileptische aanval, delier of drugspsychose is niet uitgesloten.
De drugsinformatiesite van het Trimbosinstuuut zegt dat 3-MMC sinds enkele jaren op de markt wordt aangetroffen en niet illegaal is. "Gebruikers zeggen dat het effect tussen dat van XTC en cocaïne in zit." ANP

Meer over:

lachgas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!