Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen akkerbouwers en siertelers moet beter

19-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
boerderij_06.jpg
Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de regels rond het gebruik van gewasbescherming beter moeten worden nageleefd. Akkerbouwers en siertelers gebruiken nog te veel middelen die niet in de teelt toegelaten zijn. Mens, dier en milieu kunnen hier risico's van ervaren.
Inspecteurs van de NVWA hebben 300 akkerbouwbedrijven onderzocht. Onbewust of door onzorgvuldigheid worden niet toelaatbare middelen gebruikt in de teelt. Dit kan bijvoorbeeld misgaan bij het reinigen van de spuitapparatuur. Slechts 10% van de bedrijven hebben een boete gekregen omdat er sprake was van verwijtbaar handelen. De andere zijn aangesproken en geïnformeerd.
Ook werd er onderzoek gedaan naar 100 siertelers. Bij de siertelers was er bij 12% sprake van verwijtbaar handelen. Tussen de verschillende groepen siertelers is het verschil groot. De naleving bij de verschillende groepen is als volgt: perkgoed 81%, rozentelers ongeveer 60%, chrysantentelers 58% en bij kwekers van orchideeën 41%. Er is voornamelijk sprake van gebruik van verboden middelen en onzorgvuldig gebruik van bestrijdingsmiddelen bij siertelers. Het toegestane middelenpakket wordt door siertelers onvoldoende bevonden.
Bron: NVWA.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!