Kassa

'Gebruik acceptgiro daalt in populariteit'

14-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
acceptgiro_04.jpg
De acceptgiro verliest steeds meer terrein in het betalingsverkeer. In totaal werden er vorig jaar 134 miljoen van dit soort overschrijvingen verwerkt, 4 procent minder dan in 2011. In 2008 lag dit aantal nog op 172 miljoen, staat in het jaarverslag van betaalorganisatie Currence.
Internetbankieren
Consumenten kiezen steeds vaker voor snellere elektronische betaalmethoden, legde een woordvoerster vrijdag uit. Het aantal iDeal-transacties steeg afgelopen jaar juist met 25 procent, naar 117 miljoen. Het aantal betalingen met incasso liep 2,1 procent op tot 1,37 miljard.
Dat de consument steeds meer elektronisch wil betalen, is ook terug te zien in het percentage acceptgiro’s dat via internetbankieren wordt betaald. Nog maar 20 procent van alle acceptgiro’s, die consumenten thuis ontvangen, worden uiteindelijk ook als papieren acceptgiro door de bank verwerkt.
De totale omzetwaarde van de acceptgirobetalingen bedroeg afgelopen jaar 63,4 miljard euro.
SEPA
Banken zijn momenteel bezig met het aanpassen van de acceptgiro aan nieuwe Europese eisen voor de overschrijving (SEPA). De zogeheten IBAN-acceptgiro is per 1 juli beschikbaar. Na 1 februari volgend jaar kan het huidige acceptgiroformulier niet meer worden verwerkt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!