Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gebreken aan je nieuwbouwwoning? Dit is wat je kan doen

23-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3968 keer bekeken
  •  
koopwoning huis 1127 bezichtigen makelaar hypotheek nieuwbouw

Op het moment dat de sleutels zijn overhandigd, draagt de bouwer het huis officieel over aan jou. Maar toch komt het vaak voor dat de woning bij oplevering een of meerdere gebreken heeft. Het zijn er gemiddeld zelfs ruim twintig, aldus de Consumentenbond. Welke gebreken komen het meest voor? En wat zijn je rechten als je een gebrek wilt laten verhelpen?

Eindelijk, je huis is opgeleverd. Toch bestaat de kans dat je nog een aantal oneffenheden tegenkomt. Van de gemiddeld twintig gebreken die het huis heeft, komen deze het vaakst voor:

  • Vloeren en wanden die niet vlak zijn
  • Apparatuur die ontbreekt of niet is aangesloten
  • Slechte ventilatie
  • Ramen met krassen
  • Deuren en schilderwerk met beschadigingen
  • Tegels en sanitair met barsten

Regel een vooroplevering

Wil je zo min mogelijk gebreken bij de oplevering? Kies dan voor een vooroplevering (voorschouw). Dit is een informele oplevering, waarbij je nog goed met de bouwer kunt onderhandelen wat er moet worden opgelost. Dit gebeurt vaak een paar weken voor de echte oplevering. Bij de oplevering zelf is de kans groot dat jij niet de enige bent die zijn of haar huis opgeleverd krijgt. De tijd om te onderhandelen is dan veel kleiner.

5 procent-regeling

Als je een gebrek ontdekt aan je nieuwbouwwoning, kun je gebruik maken van de 5 procent-regeling nieuwbouw. Je mag dan vijf procent van de aanneemsom vasthouden, ook als je geen gebreken hebt. Dit mag maximaal tot drie maanden na oplevering. Het kan dus een gebrek zijn die voor of na de oplevering is ontdekt. Je kunt dan met de bouwer afspreken dat het bedrag wordt gestort zodra alle gebreken zijn opgelost.

Je kunt dit resterende bedrag dan op de rekening van de notaris storten, of je kunt de bankgarantie van de bouwer vasthouden. Mochten de gebreken na drie maanden nog niet opgelost zijn, kun je aan de notaris doorgeven het bedrag geblokkeerd te houden.

Aansprakelijkheid

Er zijn belangrijke termijnen die je in de gaten moet houden bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Zo moet de bouwer alle tekortkomingen herstellen die binnen zes maanden na oplevering nog opduiken. Dit heet de ‘onderhoudsperiode’.

Als je binnen vijf jaar na de onderhoudsperiode een gebrek ontdekt waarvan je niet eerder had kunnen weten, zoals een lekkage, is de bouwer hiervoor aansprakelijk. Dit valt onder ‘verborgen gebreken’. Het gebrek moet wel tijdig en schriftelijk aan de bouwer worden vermeld.

Na ‘verborgen gebreken’ is de bouwer alleen nog aansprakelijk bij ‘ernstige gebreken’. Hier gaat het echt om gebreken in de constructie. Denk aan het instorten van een dak. Je mag dan de bouwer aansprakelijks stellen tot 20,5 jaar na oplevering.

Bron: Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis

Heb jij een vraag over dit onderwerp? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar de categorie ‘Voeding & Gezondheid’. Heb je zelf kennis over deze categorie? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!