Kassa

Gebrek aan artsen door toenemende vraag euthanasie

11-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
euthanasie.jpg
Het aantal aanvragen voor euthanasie is bij de Levenseindekliniek vorig jaar met 38 procent toegenomen tot 2500 patiënten. In totaal hielpen de artsen en verpleegkundigen van de kliniek 747 mensen met hun verzoek om te sterven, werd donderdag bekend.

Groot gebrek artsen

De Levenseindekliniek waarschuwde in oktober al dat het de toenemende vraag naar euthanasie niet aankan. Vooral in Zuid-Holland is er een groot gebrek aan artsen om patiënten met euthanasie te helpen.

Somatische klachten

Volgens de kliniek had bijna een derde van de patiënten die vorig jaar zijn overleden door euthanasie zogeheten somatische klachten. Dat zijn lichamelijke klachten waar geen oorzaak voor gevonden kan worden. Bij een kwart ging het om een ,,stapeling ouderdomsaandoeningen'' en bij bijna hetzelfde aantal om uitbehandelde kanker. Daarnaast leden 10 procent van de patiënten aan dementie en 9 procent had een psychiatrische aandoening.
In heel Nederland kregen in 2017 volgens de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie ruim 7000 patiënten euthanasie. ANP

Meer over:

euthanasie, artsen, zorg
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!