Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gasprijzen stijgen opnieuw naar recordhoogte

07-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
fornuis gas gaspitje 1127

De gasprijs in Europa is maandag met meer dan 70 procent gestegen. Dit komt door de oorlog in Oekraïne en de kans op verstoringen van Russische gasleveringen aan Europa. De prijs voor gas is hiermee op recordhoogte. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs ligt de prijs voor gas nu op meer dan 335 euro per megawattuur.

Europa is voor ongeveer 40 procent van de aardgasbehoefte afhankelijk van Rusland. Er is een kans dat de gasleveringen uit Rusland ontregeld raken door de harde sancties van westerse landen.

Ook de Verenigde Staten en bondgenoten overwegen een verbod op de import van Russische olie. De kans bestaat dat Moskou de gaskraan dichtdraait voor Europa bij een ban op Russisch olie als strafmaatregel.

Hoge rekeningen voor consumenten

Voordat de oorlog begon stonden de gasprijzen al op een relatief hoog niveau. Vorig jaar heeft Rusland al de toevoer van gas aan banden gelegd, terwijl de vraag voor energie juist toenam.

Er zijn in Nederland al veel kleine energiebedrijven omgevallen, omdat het voor hen te duur werd gas en stroom in te kopen. Consumenten worden nu geconfronteerd met fors hogere energierekeningen, waardoor de koopkracht wordt ondermijnd. ANP

Meer over:

oorlog, gasprijzen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!