Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Problemen slimme gasmeter groter dan Enexis aanvankelijk meldt

15-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
775 keer bekeken
  •  
stopcontact 930x520
Het probleem met de slimme gasmeters blijkt veel groter dan Enexis afgelopen week beweerde. De netbeheerder was toen bezig 159 geplaatste Itron gasmeters om te ruilen. Nu moet Enexis bijna 50.000 meters zo snel als mogelijk vervangen van de toezichthouder. Er kan niet worden gegarandeerd dat de meters gasdicht blijven.
Enexis was al gestopt met het plaatsen van de 5 de generatie Itron meters nadat er bij 3 meters een gaslek werd ontdekt. Die kwamen uit een serie waar er 159 van waren geplaatst. Maar er was volgens de netbeheerder geen enkele aanwijzing dat ook met andere meters van hetzelfde type iets mis was. Puur uit voorzorg werd toch extra onderzoek gedaan. Dat zei woordvoerder Jenny Huttinga van koepelorganisatie Netbeheer Nederland in de uitzending van Kassa op 8 december . Bekijk het fragment hieronder terug.
Tekst gaat door onder de video.
Toezichthouder SodM noemt situatie urgent
Uit dat onderzoek blijkt dat van geen enkele Itron meter van de 5 de generatie de veiligheid gegarandeerd kan worden. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt dat het om een urgente situatie gaat. Alle bijna 50.000 meters die van het type geplaatst zijn, moeten daarom zo snel mogelijk vervangen worden. Enexis moet het SodM dagelijks rapporteren over de voortgang van de vervangingsactie.
Onveilige meters ook bij klanten van Rendo en Coteq
Het type gasmeter is behalve in het verzorgingsgebied van Enexis ook geplaatst bij klanten van Rendo en Coteq. Deze kleine netbeheerders werken met de uitrol van de slimme gasmeters en dus ook deze vervangingsactie samen met Enexis. De meters van Rendo en Coteq vallen onder de 50.000 die Enexis nu moet vervangen.
Kassa besteedde meerdere keren aandacht aan gevaarlijke slimme gasmeters met defecten. Het volledige dossier kun je hier inzien .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

aad piraat
aad piraat17 dec. 2018 - 10:32

Bij de invoering van het plaatsen van deze meters is in mijn gemeente door de energie leverancier de voorwaarde gesteld dat als je als huurder de installatie weigerde hij daarna bij de uiteindelijke verplichte plaatsing niet meer gratis werd geplaatst maar je dan zelf voor de kosten moest opdraaien. Juist deze vorm van tegen chantage leunende pressie gekoppeld aan mijn mening dat geen enkel apparaat slimmer is dan de mens heeft mij doen besluiten het ding indertijd toch te weigeren. Achteraf geen verkeerde beslissing lijkt mij want ik heb hiermee de kosten van nodeloos plaatsen en weer weghalen aan de leverancier bespaart. Nu vraag ik mij af of hiermee het zelf moeten opdraaien voor installatie van het mogelijk deugdelijke ding van de toekomst zoals gesteld door de leverancier dan nog stand kan houden.   

vg1971
vg197116 dec. 2018 - 15:40

Ha ha, ik hoor ze nog zeggen toen ik meldde dat ik er geen hoefde (en ze me dus geen inplanbericht hoefde te sturen per post), dat al die problemen inmiddels achterhaald waren. Ik niet up to date was!... En dan al die zogenaamde voordelen. Voor henzelf zul je bedoelen! Ik geef juist graag mijn meterstanden zelf door, meer bezuinigen kan ik echt niet op mijn verbruik en sjonge jonge, al die elektrische auto's in de straat die op hetzelfde tijdstip willen opladen met alle gevolgen van dien. Wat een KUL. Er is er 1 in de straat en ik heb een fiets. Ze willen gewoon zelf zicht hebben op alle verbruik/piekuren. Nou, het mijne zal het verschil niet maken!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!