Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gaslevering aan Nederland gaat stoppen. ‘Geen probleem’, aldus GasTerra

30-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
157 keer bekeken
  •  
gas gasaansluiting 1127

Gazprom, het Russische staatsgasbedrijf gaat dinsdag stoppen met de levering van gas aan gashandelaar GasTerra. Het bedrijf dat onder andere in handen is van Shell, Esso Nederland en de Nederlandse Staat weigert de rekeningen in roebels te betalen. Toch voorziet GasTerra geen problemen. De handelaar heeft al elders gas ingekocht.

Eind maart kondigde Rusland aan dat betalingen uitsluitend in roebels moeten worden voldaan. Dit was een reactie op de westerse sancties die Rusland kreeg opgelegd nadat ze Oekraïne binnenvielen. Voor Nederland kregen Polen, Bulgarije en Finland om dezelfde reden ook geen gasleveringen meer.

Aflopend contract

GasTerra had een contract met Gazprom voor de levering van 2 miljard kubieke meter gas tot en met eind september. Daarna zou het contract aflopen. De gasprijs op de toonaangevende Amsterdamse beurs schoot na de bekendmaking van GasTerra omhoog, maar dat was van korte duur. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!