Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gaskraan verder dicht, maar 'niet ver genoeg'

17-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gas.jpg
Het kabinet draait de gaskraan in Groningen verder dicht. Ook wordt het komende jaar fors werk gemaakt van het versterken van woningen in het aardbevingsgebied. Dat maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdagavond bekend. Veel belangenclubs en politieke partijen vinden het allemaal veel te weinig. Woensdag licht de minister het besluit toe in Groningen.
39,4 miljard kuub gas
Uit het gasveld in Groningen wordt in 2015 maximaal 39,4 miljard kuub gas gewonnen. Eerder werd nog uitgegaan van 42,5 miljard kuub en dat was al een vermindering. Het betekent dat er komend jaar 700 miljoen euro minder binnenkomt in de staatskas en 130 miljoen euro minder in 2016.
Beslissing onacceptabel en volstrekt onvoldoende
Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging en Schokkend Groningen reageerden teleurgesteld. Zij vinden de vermindering van de gaswinning veel te weinig. Ze noemen het besluit in hun reacties cosmetisch, kortzichtig en dom. Ook de politiek was niet onverdeeld blij. Tweede Kamerlid Eric Smaling van de SP sprak van een lachertje. GroenLinks noemt de beslissing onacceptabel en volstrekt onvoldoende. ,,GroenLinks verwacht dat de bestuurders in Groningen hier geen genoegen mee zullen nemen'', zei Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. De ChristenUnie stelt vast dat de gaskraan 'minimaal' wordt teruggedraaid. De PvdA steunt de beslissing wel. En de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vindt dat er nu duidelijkheid is, zowel voor de inwoners van Groningen als voor de NAM zelf.
Kamp gaat woensdag naar Groningen om uitleg te geven. De minister gaf aan dat hij de zorgen van de Groningers serieus neemt en er alles aan zal blijven doen om hun veiligheid te vergroten. ANP

Meer over:

gas, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!