Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Gaskraan dicht hoeft niks te kosten'

30-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
gas 930x520
Groene belastingen kunnen het verlies aan aardgasbaten volledig compenseren als de Groningse gaskraan dichtgedraaid wordt. Dat blijkt volgens Milieudefensie uit een studie van onderzoeksbureau SEO naar de mogelijke opbrengsten van groene belastingen.
Groene belasting
Het onderzoek richtte zich op het vervangen van Gronings gas per 2030. Dat zou jaarlijks maximaal 3,8 miljard euro aan inkomsten schelen voor de schatkist. Volgens de onderzoekers zijn de potentiële opbrengsten aan groene belastingen vele malen hoger.
Pakketten
SEO stelde vier pakketten samen, variërend in onder meer uitvoerbaarheid en opbrengsten. De pakketten bevatten maatregelen zoals verhoging van de btw, een hoger tarief voor vlees, vis en zuivel, verhoging van de energiebelasting, invoering van kilometerheffing en verschillende belastingen op afval.
Nieuw plan
Onlangs stemde het kabinet in met een nieuw winningsplan voor het Groningse aardgas, waarbij de komende vijf jaar 24 miljard kuub per jaar mag worden opgepompt. Milieudefensie pleit voor een halvering nu en een volledige afbouw in 2030. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!