Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ga je belastingaangifte doen? Lees deze tips en weetjes

01-03-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
12968 keer bekeken
  •  
belastingdienst blauwe envelop 1127

Het is weer zover, de blauwe brief valt op de mat, je kunt je belastingaangifte over 2021 doen. Je wilt alles zo goed mogelijk invullen, zodat je geen geld misloopt. Hoe pak je dit het slimst aan?

Het doen van je belastingaangifte wordt vaak beschouwd als iets ingewikkelds. Daarom hebben wij een paar tips op een rij gezet om het iets gemakkelijker te maken.

Moet ik aangifte doen?

Heb je voor 1 maart 2022 geen brief gehad van de Belastingdienst? Dan is het alleen verplicht als je meer dan 48 euro moet betalen. Het is handig om het toch voor de zekerheid te doen als je twijfelt. Heb je wel een brief ontvangen? Dan is het wel verplicht. Ook als je niks hoeft te betalen of geld terugkrijgt.

Wanneer kan ik mijn aangifte doen?

Vanaf 1 maart 2022 is het mogelijk aangifte te doen over 2021. Dit moet gebeuren voor 1 mei. Je kunt wel uitstel vragen, ook dit dien je voor 1 mei te doen. Doe je voor 1 april aangifte? Dan krijg je voor 1 juli bericht terug.

Zorg dat je al je gegevens alvast paraat hebt staan

Als je voorbereid bent, scheelt dat een hoop gedoe met uitzoeken tijdens het doen van je aangifte. Denk aan je werkgever/salaris, jaaroverzicht van sparen en/of beleggingen, pensioenen en overzichten van je eventuele bijverdiensten. Ook kun je controleren of je alles hebt met behulp van de checklist van de belastingdienst.

Check je vooraf ingevulde gegevens

Als je belastingaangifte gaat doen, staan je gegevens vaak al vooraf ingevuld. Toch is het slim goed op te letten of het allemaal klopt. Controleer die gegeven dus goed. Dit kan je zo een paar honderd euro schelen.

Zijn zorgkosten aftrekbaar?

Kun je zorgkosten aftrekken van de belasting? Veel mensen geven die niet op in hun aangifte. Zonde, want volgens de Bond voor Belastingbetalers (BVB) komen vooral oudere mensen hiervoor in aanmerking. Gemiddeld kan er een bedrag van 1.500 euro worden afgetrokken, aldus de BVB.

Dit kunnen bijvoorbeeld kosten voor medicijnen zijn, maar ook voor hulpmiddelen. Dit geldt als je voldoet aan bepaalde voorwaarden.

De BVB raadt sowieso iedereen aan om goed na te gaan of je recht hebt op zorgtoeslag. Liefst 14 procent van de mensen met een lager inkomen maakt geen gebruik te maken van hun recht hierop. Je kunt hiermee tot wel meer dan 1.000 euro per jaar besparen.

14 procent van de mensen met een lager inkomen maakt geen gebruik te maken van hun recht hierop. Je kunt hiermee tot wel meer dan 1.000 euro per jaar besparen.

Je vermogen optimaliseren als fiscaal partners

Het optimaal verdelen van je spaar- en belegd vermogen als fiscaal partners in box 3 is erg lastig. Toch is het slim hier goed op te letten. De Belastingdienst rekent namelijk niet automatisch de voordeligste optie uit. Miljoenen spaarders laten daarmee geld liggen. Uit een onderzoek van de BVB bleek dat één op de vier mensen te veel hebben betaald.

Het is dus van belang dat je je gezamenlijke posten goed verdeeld. Het kan bijvoorbeeld voordeliger zijn je aftrekposten toe te rekenen aan je laagste inkomen. Zorg dat je dus goed uitzoekt wat voor jouw situatie het voordeligst is.

Tips voor jongeren:

- Heb je geen recht op studiefinanciering? Dan mag je een aantal kosten aftrekken in je aangifte voor inkomstenbelasting 2021. Er geldt hier wel een drempel van 250 euro.

- Heb je een studieschuld? Dit staat niet standaard ingevuld. Handig om wel te doen als je al over een redelijk (gezamenlijk) vermogen beschikt.

Tips voor (bijna) AOW’ers:

- Ga je stoppen met werken voor de AOW-datum? Dan kan het voorkomen dat je een tijd minder of geen inkomen hebt. Wees dit voor en kijk of het voor jou mogelijk is om het werkgeverspensioen eerder in te laten gaan, je genoeg spaargeld of levenslooptegoed hebt, of zet een lijfrente in als die voldoet aan de eisen voor een overbruggingslijfrente.

- Ben je AOW’er? En was je inkomen niet hoger dan €37.970 in box 1, box 2 en box 3 in 2021? Dan heb je recht op een ouderenkorting. Vergeet het vinkje dan ook niet te zetten bij je aangifte inkomstenbelasting.

Hulp bij het aangeven

Kun je wat hulp gebruiken om je aangifte zo zorgvuldig mogelijk in te vullen? De Bond voor Belastingbetalers ontwikkelde de Aangiftecheck. Hier kun je goed nagaan of je alles goed hebt ingevuld.

Ook heeft de Consumentenbond de Belastingcoach als hulpmiddel. Je meldt je dan aan voor een e-mailreeks die je elke keer handige tips geeft over je belastingaangifte. Zo betaal je niet te veel belasting.

Senioren die zijn aangesloten bij een ouderenbond kunnen daar om hulp vragen, zoals bij de KBO-PCOB of de ANBO.

Verder staan er in diverse bibliotheken in ons land vrijwilligers klaar die je kunnen helpen met het invullen.

Met een specifieke vraag kun je ook terecht bij de Belastingdienst zelf via het nummer 0800 - 0543 (gratis) van de Belastingtelefoon.

Bron: Bond voor Belastingbetalers, Consumentenbond, Belastingdienst

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!