Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fusie Ziggo en UPC mag onder voorwaarden

09-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Ziggo.jpg
De Europese Commissie gaat onder voorwaarden akkoord met de overname van kabelexploitant Ziggo door Liberty Global, het moederbedrijf van branchegenoot UPC. Dat maakte de concurrentiewaakhond vrijdag bekend.
Samen verder onder 'Ziggo'
Ziggo en UPC gaan na de overname samen verder onder de naam Ziggo. Het fusiebedrijf moet wel het eigen filmkanaal Film1 afstoten, omdat het anders een te sterke positie zou krijgen als aanbieder van dergelijke betaalzenders. Een woordvoerder van Liberty Global wilde desgevraagd niet ingaan op de vraag of het bedrijf al een koper op het oog heeft.
Diensten ook via internet
Daarnaast moeten televisieaanbieders de mogelijkheid krijgen hun diensten ook via internet aan te bieden. Bestaande contracten met de kabelmaatschappijen stellen daar beperkingen aan. Verder heeft Liberty Global de garantie moeten geven dat het op zijn netwerk voldoende capaciteit zal vrijhouden voor spelers die films en televisieprogramma's aanbieden via intenet, bijvoorbeeld Netflix.
Zorgen Brussel over sterke marktpositie
Voor de strijd om de gunst van televisiekijkers verandert de fusie volgens de Europese Commissie niets, omdat Ziggo en UPC in verschillende regio's actief zijn. Wel waren er zorgen in Brussel over de sterke marktpositie die het fusiebedrijf zou krijgen richting met name Nederlandse televisiezenders. De concessies die Liberty Global zelf heeft voorgesteld, nemen die bezwaren weg.
'Een nationale kabelkampioen'
,,Wij zijn blij dat de Europese Commissie onze voorgenomen overname van Ziggo heeft goedgekeurd'', zei topman Mike Fries van Liberty Global. Door de fusie ontstaat volgens hem een ,,nationale kabelkampioen''. President-commissaris Andrew Sukawaty van Ziggo noemde de instemming van de EU ,,een belangrijke mijlpaal''.
Tot 4 november de tijd
Het woord is nu aan de aandeelhouders van Ziggo. Zij hebben tot 4 november de tijd om hun stukken aan te bieden. Het bod van Liberty Global waardeerde Ziggo toen het in februari werd uitgebracht op circa 10 miljard euro. Omdat het grotendeels wordt voldaan in aandelen, is de prijs evenwel sterk afhankelijk van de koers van Liberty Global. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!