Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Funda: Woningmarkt raakt op slot

13-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
woning huis hypotheek woz verkopen koop 1127

De huizenprijzen lopen de laatste tijd in rap tempo op, terwijl het woningaanbod slinkt. De woningmarkt raakt steeds meer op slot, oordeelt Funda-topman Quintin Schevernels. Uit een enquête van de huizensite onder ongeveer 4.000 mensen komt naar voren dat steeds minder mensen het een goed moment achten om nu een huis te kopen. Het aantal concrete plannen voor het kopen van een woning is sinds het eerste kwartaal van dit jaar met 11 procent gedaald.

De meeste ondervraagden verwachten niet dat hun vertrouwen in de woningmarkt de komende zes maanden zal verbeteren. Zij geven in het onderzoek aan rekening te houden met dalend aanbod, hogere rentes en minder gunstige verkoopprijzen. Veel mensen menen volgens Funda daarnaast dat de centrale overheid de regie moet nemen bij het vinden van oplossingen.

Betaalbaar huis raakt uit zicht

Door de situatie op de woningmarkt raakt een betaalbaar huis voor steeds meer huishoudens ook echt uit zicht, merkt vastgoedadviseur Colliers. Ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar kunnen volgens een nieuwe analyse van de organisatie niet genoeg financiering krijgen om een woning te kopen. Deze problematiek is al vaker door deskundigen opgemerkt. Maar zes jaar geleden kampten gezinnen in nog dertien gemeenten met dit probleem, inmiddels zijn dat er volgens Colliers 188. Ze zijn dan eigenlijk aangewezen op de vrije huursector, maar de huurprijzen daar zijn ook torenhoog. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!