Kassa

Frituurvet verstopt riool en kost duizenden euro's

27-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2449 keer bekeken
  •  
Frituurvet patat

Gebruikt frituurvet verdwijnt nog te vaak in het toilet of in de gootsteen. Het gestolde vet kan dan aan de binnenkant van de rioolleidingen gaan zitten en dat zorgt voor verstoppingen. Daarvoor waarschuwt de Unie van Waterschappen met de jaarwisseling in aantocht, wanneer veel mensen thuis oliebollen bakken. De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s, zeggen ze.

Volgens de unie kiest minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens ervoor gebruikt frituurvet te recyclen. Als het vet wordt ingeleverd bij een recyclepunt, dan wordt er biobrandstof van gemaakt. De unie geeft nog meer tips: verwijder olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen met een stukje keukenpapier. Giet vloeibaar frituurvet terug in de verpakking en breng het naar de gele kliko bij een supermarkt. Het vet kan dan dus worden hergebruikt, bijvoorbeeld als groene energie.

Inwoners betalen

"De cijfers over door vet verstopte rioolleidingen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 200.000 euro aan kwijt zijn. Die kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald", aldus de unie maandag. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

endemion
endemion31 dec. 2021 - 22:44

Niet dat ik vind dat je dat spul door de wc moet spoelen maar waar hebben we het over als die idjooten die menen het voor het zeggen te hebben iets van 150 miljoen doorschuiven naar die wat was 't rockefellers voor een schilderij en dat in deze tijd. Maar nee kassa moet natuurlijk weer gewone mens in een kwaad daglicht zetten in de zin van "foei kinderkes, geen frituurvet door de afvoer".

Keith11
Keith1129 dec. 2021 - 9:28

Thank you for sharing this amazing article keep going. nice being humans.

1 Reactie
endemion
endemion31 dec. 2021 - 22:37

Als dit geen bot is men ik kroepoek.

Helen 66
Helen 6627 dec. 2021 - 12:43

Nog nooit een gele container gezien bij welke supermarkt dan ook in mijn Gemeente. Je kunt chemisch afval 1 x per x aantal weken inleveren bij een chemokar en die staat er dan 1 uur. en ook nog 's morgens heel vroeg. Zou wel zeer handig en logisch zijn om dat bij de supermarkten te kunnen inleveren

tenormin
tenormin27 dec. 2021 - 12:22

Hier kan men het niet meer inleveren bij de Supermarkten. Dus uit pure noodzaak giet ik de afgekoelde olie in een (nog steeds) plastic zakje. Dat leg ik in de vriezer en breng het later naar de container. Geen fijne oplossing, maar ik zou geen andere oplossing weten wat er mee te doen.

1 Reactie
Donuts
Donuts27 dec. 2021 - 14:28

Je kunt het inleveren bij de KCA wagen bij het Prinsenhof https://www.avalex.nl/nieuws/kca-wagen-in-leidschendam-voorburg/

kraanjan
kraanjan27 dec. 2021 - 11:04

Wat fijn dat jullie het ook inleveren.

Wilma-60
Wilma-6027 dec. 2021 - 10:43

Gewoon bij de supermarkt inleveren, men moet toch boodschappen halen, neem je het zo mee !! Net als glas, doen we toch ook? Lijkt mij voor olie dan toch ook??

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!