Kassa

FrieslandCampina schrapt ongeveer 1000 banen om corona

10-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
FrieslandCampina logo 1127

Zuivelconcern FrieslandCampina schrapt ongeveer 1000 banen vanwege de coronacrisis, met name in Nederland, België en Duitsland. Volgens het bedrijf raakt de viruspandemie de resultaten. Daarom is besloten om besparingsmaatregelen, die anders in de komende jaren hadden plaatsgevonden, nu al in gang te zetten.

Topman Hein Schumacher stelt dat het bedrijf door de crisis in een 'perfecte storm' beland. Zo drukken tegenslagen als de gesloten grens tussen Hongkong en China en het wegvallen van omzet voor de levering aan horeca en cateraars zwaar op het concern. Ook staan de winstmarges in Nederland, België en Duitsland onder druk. Om dit op te vangen wil FrieslandCampina de kosten structureel verlagen. Zowel in de productie als bij managementlagen zullen er minder mensen nodig zijn. Waar mogelijk zal het banenverlies worden opgevangen door natuurlijk verloop, herplaatsing en het niet invullen van vacatures. Gedwongen ontslagen kunnen echter niet worden uitgesloten.

Ingrijpende beslissingen

"We beseffen dat er hierbij ingrijpende beslissingen moeten worden genomen die gevolgen hebben voor onze mensen en dat het bedrijfsresultaat over 2020 negatief zal worden beïnvloed door herstructureringskosten", aldus Schumacher. "Het zijn echter noodzakelijke ingrepen om als bedrijf succesvol te kunnen opereren en ook in de toekomst aan onze leden-melkveehouders een toonaangevende melkprijs te kunnen blijven uitbetalen." Het bedrijf laat weten dat er voor het jaar 2020 ook geen langetermijnbonussen uitgedeeld worden aan het senior management, om bij te dragen aan de kostenbesparingen. Voor aangesloten melkveehouders verandert er niets. Het concern zal gewoon dezelfde hoeveelheid melk blijven afnemen.

FrieslandCampina heeft vestigingen in 36 landen en biedt werk aan ongeveer 24.000 medewerkers. In Nederland telt de onderneming bijna 8000 werknemers. In buurlanden België en Duitsland gaat het om ruim 1300 en bijna 1500 mensen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!