Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fraudeurs doen zich voor als netbeheerder

28-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
colportage_energiebedrijven_kassa_04.jpg
Fraudeurs hebben zich in de regio Amsterdam voorgedaan als vertegenwoordigers van netbeheerder Liander. Uit naam van dat bedrijf is begin december een professioneel uitziende oplichtingsbrief verspreid waarin bewoners een vergoeding in het vooruitzicht werd gesteld als ze hun telefoonnummer, rekeningnummer en handtekening opgaven.
Honderden mensen hebben hierop gereageerd, meldde de Amsterdamse politie dinsdag. Rechercheurs van Bureau Financieel Economische Recherche hebben maandag de postbus waar deze reacties waren binnengekomen in beslag genomen. Bij de politie kwamen tientallen meldingen binnen over de poging tot oplichting. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.
Met een telefoonnummer, rekeningnummer en handtekening kunnen criminelen heel eenvoudig - uit naam van iemand anders - een bankpas aanvragen, zichzelf machtigen voor een bankrekening of een telefoonabonnement afsluiten.
Volgens de politie is deze identiteitsfraude te voorkomen door zeer terughoudend te zijn met het verstrekken van persoonlijke gegevens. ,,Aangezien bedrijven en instellingen deze klantgegevens zelf in bezit hebben, zullen ze hier praktisch nooit via een brief om vragen'', aldus een woordvoerder.
ANP

Meer over:

fraude, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!