Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Fraudepogingen via WhatsApp verdriedubbeld

15 okt 2018
  •  
leestijd 2 minuten
whatsapp930x520
Nederlanders werden in 2017 voor het eerst vaker slachtoffer van cybercriminaliteit dan van diefstal. Cybercriminelen lijken zich meer en meer op mobiele apparaten te focussen. Het aantal fraudepogingen via WhatsApp ligt dit jaar al drie keer zo hoog als in de drie jaar ervoor. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).
Afgelopen jaar zei bijna 12 procent van de Nederlanders slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit, een lichte stijging ten opzichte van 2016. De pakkans van criminelen is echter relatief klein.

WhatsApp fraude

Fraude via WhatsApp is sterk toegenomen. Iemand doet zich voor als een vriend of familielid in geldnood om op deze manier aan geld te komen. In 2015 tot en met 2017 werden er in totaal 60 gevallen gemeld bij de Fraudehelpdesk, in de eerste helft van 2018 zijn er al 180 meldingen gemaakt.

Social engineering

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van 'social engineering' (iemand die zich voordoet als een bekende) om mensen over te halen persoonlijke gegevens of geld af te geven. Dit soort oplichtingspraktijken worden vooral gebruikt via mails, WhatsApp, sms en sociale media. Als een mail afkomstig lijkt te zijn van een autoriteit, zoals een bank, zijn mensen ook eerder geneigd om daarop in te gaan. Dit geld ook voor deadlines, teksten die aangeven dat bijvoorbeeld een wachtwoord verloopt zorgt er voor dat mensen sneller reageren.

Cyberveiligheid 'relatief goed'

De cyberveiligheid van de Nederlandse overheid en bedrijven is relatief goed. Dat concludeert het Centraal Planbureau in zijn Risicorapportage Cyberveiligheid. Wel zijn grote bedrijven vaak beter beschermd tegen hackaanvallen dan bedrijven uit het midden en kleinbedrijf (mkb).

Cryptomunten

Cybercriminelen kwamen de afgelopen jaren geregeld in het nieuws door zogeheten ransomware, een stukje software dat een computer blokkeert en instructies geeft om een betaling te doen waarna de criminelen de computer weer vrijgeven. Nu worden computers vaker gebruikt om cryptomunten te delven zonder dat de eigenaar van de computer dat weet.
Bronnen: ANP / Centraal Planbureau
Bekijk voorbeelden van phishing via mail, sms en Whatsapp in ons Dossier Phishing.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

kareuter
kareuter18 jan 2019 - 12:39

Ik geef ometon88 en hammond groot gelijk, ik moet ook al die troep niet.En als iemand om geld vraagt: goeie grap, we spreken elkaar eerst wel.Verder nog: alsjeblieft!!  driedubbel is 6 keer!!

OMETON88
OMETON8815 okt 2018 - 17:18

Ik heb er geen last van,want ik gebruik al die troep zoals Facebook,Twitter niet.Je bent niet goed als je al jouw gegevens daar op zet.En als iemand om geld vraagt, spreek ik hem of haar wel, als we bij elkaar zijn.

hammond
hammond15 okt 2018 - 13:59

Ik heb nergens last van,want ik gebruik al die onzin zoals Facebook,Twitter,Whatsapp ed. niet.Je hoort niet anders dan ellende met geplaatste foto's en persoonlijke gegevens. Dit gaat niemand wat aan dus als je zelf dit soort zaken op het internet zet vraag je om ellende.