Kassa

Fraudehelpdesk: Gelekte GGD-gegevens vorig jaar al misbruikt

  •  
29-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
406 keer bekeken
  •  
Hacker hacken hacking doxing
Mogelijk zijn de persoonsgegevens die bij de GGD gelekt zijn vorig jaar al gebruikt door criminelen. Er zijn volgens de Fraudehelpdesk veertig meldingen te koppelen aan het datalek van de GGD. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD).
De helpdesk zegt dat het om mensen gaat die door de GGD gebeld zijn vanwege het bron- en contactonderzoek, die een dag later een telefoontje kregen via een ander nummer. Volgens een woordvoerder van de Fraudehelpdesk deden ze bellers zich voor als de GGD en kwamen ze met informatie die eerder bij het bron- en contactonderzoek besproken was, zoals namen die eerder zijn doorgegeven. "In het telefoongesprek probeerden kwaadwillenden daarmee burgerservicenummers en e-mailadressen van die contacten te ontfutselen." Sommige gedupeerden belden daarna de GGD om te checken of de telefoontjes inderdaad daarvandaan kwamen, en dat bleek niet het geval.

Topje van de ijsberg

De meldingen zijn vermoedelijk het topje van de ijsberg, zegt de woordvoerder. Zo kunnen oplichters de gegevens ook hebben gebruikt voor identiteitsfraude en phishing. Het is vervolgens niet meer te achterhalen of dat te maken heeft met het GGD-lek.

Miljoenen privégegevens

De GGD was al maanden eerder door eigen medewerkers gewaarschuwd voor de kwetsbaarheden rondom de coronasystemen. Dat onthulde RTL Nieuws donderdag. In die systemen staan privégegevens van miljoenen Nederlanders. Er is toen niets gedaan met de interne kritiek. De Tweede Kamer wil volgende week in debat over de gebrekkige databeveiliging bij de GGD'en. Een ruime meerderheid sloot zich donderdag aan bij een oproep van D66 om het onderwerp apart op de agenda te zetten, nog voordat de Kamer volgende maand met reces gaat. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!