Fraudebestrijders registreren geen 'bijvangst'
15-11-2014
• leestijd 1 minuten
De overheid gebruikt steeds vaker systemen, zoals kentekenregistratie, om fraude tegen te gaan. Die systemen registreren echter meer verdachten dan er fraudeurs zijn, maar die worden nergens geregistreerd. Hierdoor is het onmogelijk om te meten in hoeverre de opsporingssystemen privacygevoelig zijn. Dat meldt de Volkskrant zaterdag, na een rondgang langs fabrikanten van software en instanties die deze gebruiken.
SyRI
Het Systeem Risico Indicatie (SyRI) en zijn voorloper, de zogeheten black box, houden niet bij hoeveel mensen er in het vangnet belanden. Het is dan ook onduidelijk hoe groot het aandeel niet-fraudeurs is. Van de twintig projecten die tot dusver zijn gedaan, zijn de resultaten al weggegooid. Ook de Belastingdienst houdt niet bij met welk bewijsmateriaal fraudeurs worden opgespoord.
Onderbuikgevoel
Het College Bescherming Persoonsgegevens meent dat opsporingstechnieken te snel worden ingezet, omdat fraudebestrijding door politiek en maatschappij als belangrijk wordt gezien. ,,We zijn bang dat instanties zich laten leiden door een onderbuikgevoel", zegt een woordvoerder.
ANP/Volkskrant