Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fraudebestrijders registreren geen 'bijvangst'

15-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600x275_euroduitsland_04.jpg
De overheid gebruikt steeds vaker systemen, zoals kentekenregistratie, om fraude tegen te gaan. Die systemen registreren echter meer verdachten dan er fraudeurs zijn, maar die worden nergens geregistreerd. Hierdoor is het onmogelijk om te meten in hoeverre de opsporingssystemen privacygevoelig zijn. Dat meldt de Volkskrant zaterdag, na een rondgang langs fabrikanten van software en instanties die deze gebruiken.
SyRI
Het Systeem Risico Indicatie (SyRI) en zijn voorloper, de zogeheten black box, houden niet bij hoeveel mensen er in het vangnet belanden. Het is dan ook onduidelijk hoe groot het aandeel niet-fraudeurs is. Van de twintig projecten die tot dusver zijn gedaan, zijn de resultaten al weggegooid. Ook de Belastingdienst houdt niet bij met welk bewijsmateriaal fraudeurs worden opgespoord.
Onderbuikgevoel
Het College Bescherming Persoonsgegevens meent dat opsporingstechnieken te snel worden ingezet, omdat fraudebestrijding door politiek en maatschappij als belangrijk wordt gezien. ,,We zijn bang dat instanties zich laten leiden door een onderbuikgevoel", zegt een woordvoerder.
ANP/Volkskrant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!