Fraude met studiebeurs wordt stevig aangepakt
19-11-2010
• leestijd 1 minuten
Het kabinet heeft besloten tot een hardere aanpak van frauderende studenten. Dat zei staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs vrijdag na afloop van de ministerraad.
Studenten die te veel studiefinanciering ontvangen door te verklaren uitwonend te zijn terwijl ze nog thuis wonen, krijgen een boete van 50 procent van het geld dat ze ten onrechte hebben ontvangen. Bovendien moeten ze het teveel dat ze aan studiefinanciering ontvingen, terugbetalen.
Als studenten voor de tweede keer de fout ingaan, wordt de studiefinanciering met terugwerkende kracht stopgezet. Dat betekent dat ze al het geld moeten terugbetalen en geen aanspraak meer kunnen maken op studiefinanciering. Bij de tweede overtreding kan de overheid aangifte doen, waardoor de student strafrechtelijke vervolging boven het hoofd hangt. ,,We gaan het stevig aanpakken. Fraude is fraude'', aldus Zijlstra.
Voorheen moest de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) aantonen dat de frauderende student bij zijn ouders woonde en niet op het uitwonende adres dat hij aan DUO had doorgegeven. Nu ligt de bewijslast bij de student.
Volgens Zijlstra is het nog onduidelijk hoeveel studenten de regeling misbruiken. ,,We weten niet precies hoeveel studenten frauderen, maar het gaat om aanzienlijke aantallen'', zei de staatssecretaris.
ANP