Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Fraude met kilometerstand harder aangepakt

16-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
automobilist bestuurder chauffeur 1127
Wie sjoemelt met de kilometerstand van een auto, moet rekening houden met een zwaardere straf. Apparatuur om tellers te manipuleren wordt verboden. Daarnaast worden tellerstanden vaker vastgelegd. De standen van motorfietsen worden verplicht geregistreerd bij reparatie, bandenwissels en de overschrijving van het kenteken.
Dat heeft het ministerie van Infrastructuur bekendgemaakt. Omdat nieuwe auto's vaak nog niet APK-plichtig zijn en vaak alleen kleine reparaties of onderhoud nodig hebben, wordt de plicht daarvoor uitgebreid. Nu wordt de stand bij iedere reparatie of onderhoudsbeurt geregistreerd, eerder gebeurde dit alleen bij reparaties boven de 150 euro.

Fraude kost miljoenen

Het manipuleren van tellerstanden is verboden. Auto's met teruggedraaide standen zijn gevaarlijker en duurder dan ze eigenlijk waard zijn. Jaarlijks kost fraude met kilometertellers zo'n 110 miljoen euro aan teveel betaalde aanschafkosten en achterstallig onderhoud.

De RDW registreert sinds 2014 de tellerstanden en vergelijkt deze met elkaar. Onlogische standen die mogelijk duiden op fraude, vallen daardoor eerder op. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar