Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fraude kinderopvang makkelijker te ontdekken

07-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kinderen_002.jpeg
Ouders die frauderen met de subsidies voor kinderopvang, kunnen straks makkelijker opgespoord worden. Dat kan door de gewerkte uren te vergelijken met de uren die worden opgegeven om de toeslag voor kinderopvang te krijgen. Een geautomatiseerde koppeling tussen de databestanden van betrokken organisaties is mogelijk, blijkt uit onderzoek. Een praktijkproef moet definitief duidelijkheid geven.
Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De zogeheten geloonde uren van werknemers worden opgeslagen in de polisadministratie van de uitkeringsinstantie UWV. De toeslagen verlopen via de Belastingdienst en zijn gebaseerd op de gegevens die ouders en werkgevers aanleveren.
Het onderzoek heeft uitgewezen dat 94 procent van de geloonde uren van alle 8 miljoen mensen met een baan betrouwbaar is en dat de databestanden zijn te koppelen. Ruim 468.000 huishoudens hebben recht op toeslag voor de kinderopvang. Een klein deel (20.000) is niet automatisch te koppelen. Ook is het niet duidelijk hoe het precies met de zelfstandig werkenden zit.
Dijksma wil weten of de betrouwbaarheid van de geloonde uren ook juridisch klopt. Een korting op de toeslag moet volgens haar niet lichtzinnig gebeuren. Binnenkort laat ze samen met haar collega Jan Kees de Jager (Financiën) een praktijkproef uitvoeren bij een deel van de ouders die de toeslag ontvangen.
Onlangs zijn enkele grote fraudezaken aan het licht gekomen. Daarbij gaven ouders of kinderopvangbureaus meer uren op voor de opvang van het kind dan daadwerkelijk het geval was. Zo konden ze soms tienduizenden euro's subsidie ten onrechte opstrijken.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!