Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Fortis krijgt forse boetes van AFM

10-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
afm_07.jpeg
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Fortis vier boetes opgelegd voor marktmanipulatie en het niet tijdig melden van koersgevoelige informatie. Dat maakte de AFM woensdag bekend. In totaal legde de AFM het financiële concern vorige maand voor 576.000 euro boetes op.
De vier boetes hebben betrekking op de periode voor de splitsing van Fortis, waarin de bank en verzekeraar probeerde ABN Amro over te nemen.
De boetes voor marktmanipulatie hangen samen met uitspraken van de toenmalige topman van Fortis. Jean-Paul Votron zei op 5 juni 2008 tijdens een presentatie dat de solvabiliteit van het concern 'op plan' en 'sterk' is. Die informatie was volgens de AFM onjuist en misleidend. Nog geen maand later maakte het bedrijf bekend nieuwe aandelen uit te geven, onderdelen te verkopen en te snijden in het dividend.
De boetes voor het niet tijdig melden van koersgevoelige informatie hangen samen met een artikel in De Financiële Telegraaf op 14 juni 2008 over de verkoop van onderdelen van ABN Amro aan Deutsche Bank. De laatstgenoemde bank zou zeer hoge eisen stellen. ,,In het artikel werd ook aangegeven dat Fortis er zoveel geld op zou moeten toeleggen, dat de financiële doelstellingen voor 2008 en later niet gehaald zouden worden'', aldus de AFM.
De informatie in het artikel van de krant was volgens de AFM juist. Fortis had na publicatie de koersgevoelige informatie openbaar moeten maken.
De vier boetes worden verdeeld over het inmiddels opgesplitste concern. Het in Nederland gevestigde Fortis en het in België gevestigde Fortis krijgen allebei twee boetes opgelegd. Het gaat daarbij om twee boetes van 144.000 euro voor marktmanipulatie en twee van 144.000 euro voor het niet op tijd publiceren van koersgevoelige informatie.
Fortis wilde in 2007 samen met Banco Santander en Royal Bank of Scotland ABN Amro overnemen. Door het uitbreken van de kredietcrisis was de overname voor Fortis een te zware last. Uiteindelijk werd de Belgisch-Nederlandse bank en verzekeraar opgesplitst, waarbij delen in handen kwamen van de Nederlandse overheid en de Belgische staat. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor