Kassa

Fortis-beleggers stemmen tegen opdeling

  •  
11-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4239213.jpg
Fortis-beleggers hebben woensdag in Brussel tegen de verkoop van Fortis aan de Belgische staat en de Franse bank BNP Paribas gestemd. Een nipte meerderheid van 50,26 procent van de aanwezige aandeelhouders stemde tegen.
Daarmee is het onduidelijk hoe de toekomst van Fortis Holding eruit komt te zien. Eerder deze week zei Fortis-voorzitter Jan-Michiel Hessels dat een faillissement dreigt voor Fortis als beleggers tegen de opdeling zouden stemmen.
De uitkomst kon rekenen op een zeer groot applaus van de aanwezige beleggers. Ongeveer vijfduizend aandeelhouders waren afgereisd naar de Belgische hoofdstad om hun stem te laten horen. Zij vertegenwoordigden ruim een vijfde van alle aandelen Fortis. De beleggers zijn woedend over de opdeling van Fortis en lieten dat blijken middels gejoel, gescheld en geschreeuw.
Fortis werd in oktober vorig jaar opgedeeld door de drie overheden van de Benelux, omdat het concern in de problemen was gekomen door de kredietcrisis en de dure overname van delen van ABN Amro. Het Belgische hof van beroep bepaalde vervolgens in december dat aandeelhouders hadden moeten worden gekend in de opdeling.
De Belgische staat kwam onlangs tot een nieuwe overeenkomst met het Franse BNP Paribas. Fortis Holding zou een belang van 90 procent in de Belgische verzekeringtak houden en daarmee een belangrijke speler worden op de verzekeringsmarkt in België en in het buitenland.
Die overeenkomst is nu getorpedeerd en de toekomst van Fortis Holding daarmee onzeker. Hessels stelde eerder dat een nee-stem ,,een roekeloze sprong in het duister'' betekent.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!