Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Fortis ASR vraagt zich af: leeft u nog?
28-04-2010
•
leestijd 2 minuten
•
78 keer bekeken
•
Mevrouw Pameijer uit Hilversum kreeg onlangs een brief van haar verzekeraar Fortis ASR. Om haar lijfrente-uitkering te blijven ontvangen, moet mevrouw kunnen aantonen dat zij nog in leven is.
De verzekeringsmaatschappij is benieuwd of mevrouw nog in leven is. Zo ja, dan kan de uitkering door blijven lopen. Daarom moet mevrouw Pameijer een zogenaamde Attestatie de Vita halen bij de gemeente Hilversum. Dat is een bewijs van ‘in leven zijn’. Zo’n bewijs is echter niet kosteloos. Per keer moet daarvoor 10,50 euro betaald worden. Elke twee á drie jaar dient mevrouw Pameijer dit bewijs op te sturen. Bellen naar Fortis ASR is niet voldoende, langsgaan bij een kantoor van Fortis is ook geen optie. Fortis Bank en Fortis ASR zijn namelijk twee verschillende bedrijfsvormen.
Mevrouw Pameijer moet zich ook nog haasten om die Attestatie de Vita op te sturen. De reactietermijn wordt gesteld op 11 oktober 2008. Stel dat mevrouw dan net aan het overwinteren is, of op wereldreis is? Wordt dan haar uitkering stopgezet?
Kassa, de Verlenging heeft Fortis ASR om een reactie gevraagd. Daarop stelt de woordvoerster van het bedrijf dat een uitkering niet zomaar stop wordt gezet. Er volgen eerst nog twee herinneringen op het eerste verzoek. Daar gaan enkele maanden overheen. Mocht er onterecht toch geen geld meer worden overgemaakt, dan wordt alles alsnog overgeboekt.
Verder meldt de woordvoerster dat Fortis ASR geen inzage heeft in de Gemeentelijke Basis Administratie, omdat Fortis ASR een commercieel bedrijf is. Het is dan wettelijk niet toegestaan om deze gegevens te raadplegen. Er moet dus een manier gevonden worden om een bewijs te krijgen dat de uitkeringsgerechtigde nog in leven is. Dit om te voorkomen dat er onterecht geld wordt overgemaakt. Fortis onderzoekt nu of er andere mogelijkheden zijn, naast het overleggen van een Attestatie de Vita. In elk geval volstaat een bewijs van huisarts of verzorgingstehuis al.
Omdat mevrouw Pameijer niet in een verzorgingstehuis woont en een bezoekje aan de huisarts extra kosten met zich mee kan brengen, is dit nog geen optie. Mevrouw Pameijer moet dus nog even voldoen aan het overleggen van het gemeentelijke bewijs van leven, tot bekend wordt welke andere mogelijkheden er zullen volgen.