Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Forse toename zelfdodingen onder jongeren tot 30 jaar

14-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
geestelijke gezondheidszorg ggz depressie eenzaam 1127

Het aantal suïcides onder jongeren tussen de twintig en dertig jaar is nog nooit hoog geweest als in 2021, meldt de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS). Hoewel het volgens de commissie nooit een enkele oorzaak heeft, zijn de coronamaatregelen een plausibele factor. Over heel 2021 zijn er ruim driehonderd zelfmoorden gepleegd in deze groep. Vanaf 2013 lag dat aantal altijd rond de 265 per jaar, een stijging van 15 procent.

Vooral mannen tussen de 20 en 30 jaar hebben vorig jaar vaker zelfmoord gepleegd. Vooral in de winter lag het aantal zelfmoorden hoog: in januari, februari en december kwam dat aantal boven de dertig uit. Normaal overlijden er in deze groep maandelijks iets meer dan twintig mensen door zelfdoding.

Coronamaatregelen mogelijke oorzaak

"Het is niet zeker maar wel mogelijk dat de coronamaatregelen van invloed zijn geweest op de toename”, zegt Renske Gilissen, voorzitter van CANS, in een verklaring. "Contact met leeftijdsgenoten, toekomstperspectief, de wereld ontdekken, vriendschappen vormen is heel belangrijk in deze levensfase. Veel maatregelen hebben direct invloed op deze domeinen.”

Nieuwe zorgminister Ernst Kuipers (D66) wijst ook de maatregelen als mogelijke schuldige aan, in het bijzonder de sluiting van de scholen. "En daarmee het limiteren van contactmogelijkheden, in een fase van je leven dat dat bij uitstek belangrijk is", zegt hij. Volgens Kuipers zijn sommige maatregelen beter te incasseren voor de oudere generaties. "Als je 62 bent zoals ik en je mag met twee mensen thuis... Ja, mijn echtgenote en ik komen prima het weekend door." Voor jongeren is dat lastiger. "Ik merk het echt bij mijn jongste: dat is echt anders".

Bron: CANS/NRC/ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!