Kassa

Forse toename mobiel internetten

25-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bellen_smsen_14.jpg
Mobiel internetten in Nederland is dit jaar fors toegenomen. In vergelijking met vorig jaar nam het aantal mensen dat mobiel contact maakte met het wereldwijde web toe van 36 naar 50 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.
Ontwikkeling
De toename is volgens het CBS vooral te danken aan de ontwikkeling en verspreiding van de smartphones. Het aantal smartphonegebruikers steeg van 21 procent vorig jaar naar 43 procent in 2011. In 2008 was dat aantal slechts 8 procent.
Het aantal mensen dat via een laptop online ging bleef vrijwel gelijk op circa 21 procent. Het percentage internetters dat via de zogeheten palmtop het web opgingen nam iets af van 4 naar 3 procent.
Cijfers
In het voorjaar telde Nederland ruim 6 miljoen mobiele internetters. Dat is circa de helft van alle internetgebruikers. Van alle Nederlanders waren 12,2 miljoen mensen wel eens online. Dat is volgens het CBS circa 93 procent van de onderzochte populatie tussen 12 en 75 jaar.
Online winkelen
Het CBS maakt tevens bekend dat naast het mobiele internetten het online winkelen nog immer in de lift zit. Krap 80 procent van de Nederlandse internetgebruikers tussen 12 en 75 jaar geeft aan afgelopen jaar wel eens goederen te hebben gekocht via het internet. De nieuwste cijfers laten wederom een lichte toename zien van het aantal zogeheten e-shoppers ter vergelijking met een jaar eerder. In 2002 kocht 40 procent van de ondervraagden weleens artikelen via het wereldwijde web.
Sociale media
Het aantal gebruikers van sociale media als Twitter, Hyves en Facebook nam eveneens toe. In 2011 gaf 53 procent van de internetgebruikers toe weleens op een sociaal netwerk actief te zijn geweest. Vooral jongeren tot 25 jaar maken hiervan gebruik (88 procent). Eén op de vijf gebruikers geeft aan actief te zijn op de meer op zakelijke contacten gerichte netwerksites als LinkedIn.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!