Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Forse reorganisatie bij Inholland
16-09-2011
•
leestijd 2 minuten
•
54 keer bekeken
•
Hogeschool Inholland schrapt 470 arbeidsplaatsen. Dat is ongeveer een vijfde van het totale personeelsbestand. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten, zo maakte bestuursvoorzitter Doekle Terpstra donderdag bekend. De reorganisatie moet 1 januari 2013 afgerond zijn.
De vakbonden Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs noemen de reorganisatie ,,enorm maar noodzakelijk''.
Sanering
Reden voor de sanering is de financiële strop van onder meer een terugloop van 30 procent in het aantal nieuwe inschrijvingen en de overheidsbezuinigingen. ,,Daarnaast wil het bestuur ook een kwaliteitsslag maken binnen de hogeschool'', aldus Terpstra.
30 procent minder inschrijvingen
De hogeschool ging afgelopen jaar door diepe dalen toen aan het licht kwam dat verschillende opleidingen ondermaats waren, studenten ten onrechte een diploma hadden gekregen en het vorige bestuur exorbitant gedeclareerd had. Het resultaat hiervan was onder meer 30 procent minder inschrijvingen van nieuwe eerstejaars.
470 arbeidsplaatsen
De klappen vallen vooral in de niet-onderwijshoek, dat wil zeggen bij onder meer staf en ondersteunend personeel. Terpstra schat dat daar ongeveer 400 arbeidsplaatsen verdwijnen en zo'n 70 onder de docenten. ,,Ook de docenten moeten professioneler werken. Voor degene die dat niet wil of kan, is in de toekomst geen plek meer'', aldus de bestuursvoorzitter.
'Reorganisatie is zwaar'
Harde taal voor een voormalig vakbondsbestuurder, geeft hij zelf ook toe. ,,Het is heel vreemd om nu aan de andere kant van de onderhandelingstafel te zitten'', zegt Terpstra, die voorheen voorzitter van vakbond CNV was. ,,De reorganisatie is zwaar maar onvermijdelijk en tevens noodzakelijk om de kwaliteitsslag te maken die nodig is voor Inholland'', motiveert Terpstra.
'Stap in de goede richting'
,,Dit zat eraan te komen'', meldt CNV-onderhandelaar Dorien Reym over de reorganisatie. De AOb spreekt van de enige manier voor Inholland om te overleven. Studentenorganisatie ISO noemt de plannen van Inholland een stap in de goede richting. Voorzitter Sebastiaan Hameleers zegt wel te vrezen dat door het schrappen van zo veel banen op korte termijn de onderwijskwaliteit verder onder druk komt te staan. ,,We houden nauw contact met de studenten om ervoor te zorgen dat zij niet de dupe worden.''