Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Forse pensioendaling voor miljoenen

23-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen_359x210_90.jpg
De pensioenen van miljoenen deelnemers zullen de komende twee jaar fors dalen. Voor 12,6 miljoen deelnemers in pensioenfondsen dreigt een achteruitgang van gemiddeld 8,2 procent.
Dat blijkt uit interne berekeningen van het ministerie van Sociale Zaken. Een woordvoerder heeft een bericht in de Volkskrant van donderdag hierover bevestigd. Hij wijst erop dat deelnemers niet noodzakelijk hetzelfde is als personen. Sommige mensen hebben door het wisselen van baan meerdere pensioenfondsen.
Lage rente
De dalende pensioenen hebben vooral te maken met de lage rente waarmee pensioenfondsen moeten rekenen. Woensdag werd al bekend dat het ABP, het pensioenfonds voor overheidspersoneel en het onderwijs, hierdoor zijn pensioenen mogelijk met 14,5 procent moet verlagen in de komende twee jaar.
Aan de hand van onder meer de rekenrente wordt bepaald of pensioenfondsen ook op lange termijn nog in staat zijn aan hun verplichting kunnen voldoen. Dat de rente momenteel zo laag is, hangt samen met de eurocrisis.
Regeling
Minister Henk Kamp van Sociale Zaken overweegt de regels voor pensioenfondsen aan te passen, waardoor ze meer lucht krijgen. Hij studeert nog op de mogelijkheden hiertoe en wil volgende maand de knoop doorhakken.
Maar ook in het meest gunstige geval zal van 5,7 miljoen deelnemers het pensioen gemiddeld 6 procent dalen, blijkt uit de ambtelijke berekeningen van Sociale Zaken.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!