Fors minder geld voor chronisch zieken
30-08-2011
• leestijd 1 minuten
Chronisch zieken en gehandicapten gaan het hardst in koopkracht achteruit van alle Nederlanders. Dat zegt de CG-Raad, de belangenorganisatie van chronisch zieken en gehandicapten, in reactie op kabinetsplannen die dinsdag zijn uitgelekt. Het kabinet wil fors snijden in de vergoedingen die de twee groepen krijgen via de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg).
Vergoeding voor extra kosten
Deze wet bestaat ongeveer 2 jaar en geeft chronisch zieken en gehandicapten automatisch een vergoeding voor extra kosten die ze wegens hun aandoeningen moeten maken. Zo moeten ze mogelijk door hun ziekte extra veel stoken of dure, speciaal aangepaste schoenen kopen wegens hun handicap.
Andere compensatieregeling in 2009
Voor 2009 bestond er een andere compensatieregeling waarvan, volgens de toenmalige regering, veel oneigenlijk gebruik werd gemaakt. De Tweede Kamer wilde toen dat er een regeling zou blijven voor mensen die de compensatie echt nodig hadden.
De CG-Raad rekent erop dat de Tweede Kamer de nieuwe bezuinigingsplannen tegenhoudt.
'Helft schrappen'
Mensen kunnen via de Wtcg per jaar 153 tot 510 euro aan vergoedingen krijgen. De regering zou de helft willen schrappen van het totale budget van 580 miljoen per jaar. Volgens de CG-Raad is het onacceptabel dat er opnieuw wordt ingegrepen in het inkomen van de achterban. De inkomensverschillen tussen gezonde Nederlanders en chronisch zieken/gehandicapten worden opnieuw groter, zegt de raad.
Ongeveer twee miljoen gehandicapten en chronisch zieken maken gebruik van de Wtcg.
ANP