Kassa

Fors meer schade door online oplichters

  •  
25-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1193 keer bekeken
  •  
spoofing fraude 1127
Slachtoffers van online oplichting hadden bij elkaar zo'n 41 miljoen euro schade. Dat meldt het AD op basis van gegevens van de Fraudehelpdesk. In 2019 was het schadebedrag nog 26 miljoen euro. De Fraudehelpdesk ontving in totaal 350.000 meldingen via het callcenter of online.
Door de coronacrisis zijn oplichters meer actief op internet, zegt de Fraudehelpdesk. Volgens directeur Marloes Kolthof moesten vooral ouderen vaker het internet op. Een kwetsbare groep die eerder nooit zoveel online was. "Oplichters maken daar misbruik van."

Identiteitsfraude

Het ging in ruim 12.600 gevallen om identiteitsfraude. Criminelen doen zich voor als een bekende via WhatsApp en zeggen vervolgens dat ze snel geld nodig hebben. Nietsvermoedende mensen maken op die manier zonder wantrouwen geld over naar oplichters. Verder ontving de Fraudehelpdesk 4800 meldingen van handelsplaats- of webwinkelfraude. Daarvan ging het in 3800 gevallen ook echt mis en werden deze mensen opgelicht.
Kassa heeft in 2020 en dit jaar al meerdere keren aandacht besteed aan zogeheten spoofing. Criminelen misbruikten het telefoonnummer van verschillende banken om mensen op te lichten, door te doen alsof ze van de fraudehelpdesk van de bank waren. Bekijk het dossier hier met daarin alle informatie over spoofing. Bekijk ook het phishingdossier hier.

Beleggingsfraude

Ruim 13 miljoen euro ging verloren aan beleggingsfraude. Daarmee staat beleggingsfraude op nummer 1. Het gemiddede bedrag waarvoor mensen opgelicht werden bedraagt 33.000 euro per slachtoffer. Mensen gingen bijvoorbeeld in op advertenties op sociale media, waarin de naam en foto's van BN'ers werden misbruikt om beleggingsproducten aan te bieden.
Bron: Fraudehelpdesk/ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

tovenaartjes
tovenaartjes25 jan. 2021 - 14:59

de mensen moeten niet te goed gelovig zijn. we leven in een andere tijd dat je niks meer kan vertrouwen. En ja, de banken moeten het maar vergoeden?? Nee dan leren en luisteren de mensen nooit. we leven nu eenmaal in een wereld van oplichting en bedrog. Een wereld met veel criminelen, oplichters en relschopers. hoeveel bedelreclame op tv voor zogenaamde goede doelen of arme kinderen. wij geven nergens een cent aan, oplichters zijn het.

tenormin
tenormin25 jan. 2021 - 12:07

Ben blij dat ik geen mobiele telefoon heb. Ouderwets, ik weet het, maar als je aan huis gebonden ben: ik heb het niet nodig. En geen enkele mail van "banken" of wie dan ook reageer ik. Ook niet op telefoontjes, die ik vaak genoeg krijg. Bij mij is het: wat de boer niet kent dat eet hij niet van toepassing. Dus nieuwe "ouderen"; oogjes open en niet reageren. Ook niet als u een whats app krijg van "uw kleinkind" die u even om geld vraagt. Bellen naar dat kleinkind, die dan van niets blijkt te weten.

1 Reactie
Heroin
Heroin1 jun. 2021 - 21:07

Waarschijnlijk heb je toch een computer omdat je reageert. Voor het bankieren met je bank is de app van een smartphone vele malen veiliger dan bankieren met de computer met je bank. Verder moet je op de telefoon en op de computer je gezonde verstand gebruiken. Foute webshops of phishing is ergens intuinen op de pc of telefoon. De reden is dat je niet naar buiten kan en dat is treurig en sterkte groeten

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!