Foodwatch: Suikerindustrie laat wetenschappers rooskleurig beeld schetsen
19-08-2020
• leestijd 2 minuten
De Nederlandse suikerindustrie gebruikt de wetenschap om suikerconsumptie in een positiever daglicht te stellen en de risico's op bijvoorbeeld overgewicht te bagatelliseren. Die beschuldiging uit Foodwatch. In een onderzoeksrapport vergelijkt de organisatie de strategie van de suikerindustrie met die van de tabaksindustrie, die decennialang twijfel zaaide over de schadelijkheid van roken.
Foodwatch richt de pijlen vooral op het Kenniscentrum Suiker en
Voeding (KSV) en negen wetenschappers die bij dat centrum zijn
betrokken. KSV wordt gefinancierd door de Cosun Beet Company, het
vroegere Suiker Unie, een van de grotere spelers in de Europese
suikerindustrie.
Meningen
Het onderzoek toont volgens Foodwatch aan dat de betrokken
wetenschappers in onderzoeken, interviews, in YouTube-video's en op
congressen meningen verkondigen die in lijn zijn met de belangen van de
suikerindustrie en op gespannen voet staan met inzichten over suiker van
gezaghebbende internationale wetenschappers en de
Wereldgezondheidsorganisatie. Door KSV gefinancierde wetenschappers
benadrukken bijvoorbeeld dat suiker eten op zichzelf mensen niet dik
maakt, maar dat te veel eten en te weinig bewegen in het algemeen het
probleem is, aldus Foodwatch. Of ze produceren onderzoek waarin wordt
aangetoond dat suiker niet fysiek verslavend is.
Een andere strategie is volgens Foodwatch het benadrukken van de
schadelijkheid van vet, zodat de aandacht van suiker wordt afgeleid.
"Terwijl de WHO heel duidelijk zegt dat wij met zijn allen minder
suikers moeten gebruiken", zegt een woordvoerster van de organisatie.
Volgens de activistische 'voedselwaakhond' is sprake van "uitverkoop van
de wetenschap". De woordvoerster zegt dat het moeilijk is om
beïnvloeding van de wetenschap hard te bewijzen. "Dat komt doordat het
zo subtiel kan verlopen. Maar als financiering in het spel is, leidt dat
tot beïnvloeding", stelt ze.
Transparantie
Diverse wetenschappers zouden volgens de opstellers van het rapport
ook niet transparant genoeg zijn over hun banden met de suikerindustrie.
Zo zijn diverse wetenschappers die een rol spelen bij KSV volgens
Foodwatch eveneens betrokken geweest bij internationale
lobbyorganisaties. De voedselwaakhond schaart daar bijvoorbeeld de
Europese tak van het International Life Science Institute (ILSI) en de
World Sugar Research Organization (WSRO) onder, omdat die organisaties
worden ondersteund door grote bedrijven in de sector.
"Suggestief en tendentieus"
KSV noemt het verhaal van Foodwatch "suggestief en tendentieus". Het
centrum vermoedt dat Foodwatch "de suikersector buitenspel wil zetten in
de discussies over suiker" en stelt dat Foodwatch onderzoeken alleen
maar onafhankelijk vindt als die negatief zijn over suiker. "Onze
informatie over suiker klopt. En inhoudelijke kritiek horen we graag.
Maar met louter verdachtmakingen kunnen we niks", aldus KSV. ANP