Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Foodwatch: Unilever verkoopt grootste leugen en wint Gouden Windei

08-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
blueband.jpg
De 'winnaar' van de Foodwatch-verkiezing voor het Gouden Windei is Blue Band Goede Start! Witbrood geworden. Fabrikant Unilever krijgt namens consumenten het Gouden Windei uitgereikt voor het product met de meest misleidende marketing uitingen van 2011.
Foodwatch reikt het Gouden Windei vanmorgen uit aan Unilever bij het hoofdkantoor aan de Nassaukade in Rotterdam. ''Unilever schendt het vertrouwen van zijn klanten met leugens over zijn producten'', zegt Bart van Opzeeland, directeur van foodwatch. ''De grootste voedselproducent van Nederland kan het goede voorbeeld geven voor de hele branche door zijn reclame en marketing eerlijk te maken.''
'Winnaars'
Met 5350 stemmen maken consumenten duidelijk dat Unilever moet stoppen met zijn misleiding. Unilever heeft zeven jaar lang beweerd dat zijn witbrood dezelfde voedingswaarde heeft als volkorenbrood en daarom goed zou zijn voor kinderen. Dat is onjuist. Tijdens de verkiezing heeft Unilever de tekst op de verpakking van het witbrood al aangepast, mede onder druk van de Reclame Code Commissie. Als tweede in de consumentenverkiezing eindigde het overbodige FruitFlesje, een zogenaamde 'opvolgmelk' van Nestlé met 14 procent van de stemmen.
Consumenten houden blijkbaar ook niet van misleiding als het om kleine kinderen gaat. Derde werd het fruitwatertje van Heineken met 1/100ste theelepel cranberrysap met ruim 11 procent van de stemmen. Vierde, met 11 procent van de stemmen, de soep van Honig met een half procent aspergepoeder. Als laatste eindigde de fruitreep van Liga. Deze producent verkoopt 33 procent suiker als 'verantwoord' en claimt onterecht dat de reep veel fruit bevat.
Uitverkiezingen
In totaal brachten meer dan tienduizend consumenten hun stem uit via de website van Foodwatch. Vorige week klaagde Foodwatch ook de vier andere genomineerde producten aan via de Reclame Code Commissie. Uitspraken van de Commissie worden in de tweede helft van het jaar verwacht. Ook in Duitsland kunnen consumenten eens per jaar stemmen voor het product met de grofste misleiding. Dit jaar zal foodwatch Duitsland voor de derde keer het Gouden Windei uitreiken. Deze uitreiking zal volgende week plaatsvinden. Foodwatch ontmaskerde in Kassa Blue Band witbrood in december. Bekijk hieronder het fragment.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!