Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Foodwatch ontmaskert Blue Band witbrood: loze volkoren pretenties
08-01-2011
•
leestijd 2 minuten
•
1278 keer bekeken
•
Een goed product uitkleden om er vervolgens zogenaamd gezonde toevoegingen bij te doen die er oorspronkelijk al inzaten. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij brood van Blue Band en rijst van Lassie. Dat is niet alleen erg omslachtig, het zet de consument ook op het verkeerde been.
Brood van volkorenmeel is bruin van kleur en beter voor onze gezondheid dan witbrood. Er zit van nature veel vitamine B in en bevat vezels die onontbeerlijk zijn voor een goede spijsvertering. Als je vervolgens al het goede uit het volkorenmeel haalt, houd je tarwemeel over voor wit brood, de basis van Blue Band witbrood.
Vooral kinderen houden erg van wit brood, dus heeft Blue Band het volgende trucje bedacht. Ze voegen een paar ingediënten, zoals vezels, vitamines en mineralen, toe en dan doet ze alsof dit nieuwe witte brood net zo gezond is als volkoren brood: ‘Het lekkerste wit waar volkoren in zit.’ Maar dit brood is natuurlijk niets meer dan een imitatie van echt volkorenbrood.
Waarom zo ingewikkeld doen en een goed product, zoals volkorenbrood, uitkleden om er vervolgens zogenaamd gezonde toevoegingen bij te doen die er oorspronkelijk al inzaten? Dat is vooral een kwestie van marketing, want voor dit `speciale` witte brood betaalt u aan Unilever zo’n 40% meer dan voor een halfje echt volkoren. Inmiddels passen Super de Boer en Dirk van den Broek met VitWit en Vezelwit exact hetzelfde trucje toe met losse toegevoegde vezels.
Er zijn ook nog ander soort producten die claimen gezond te zijn door met toegevoegde vezels te strooien! Bijvoorbeeld Lassie Toverrijst met extra vezels: ‘de smaak van witte rijst met het goede van zilvervlies’. Zilvervliesrijst heeft, de naam zegt het al, een zilvervlies. Hierdoor blijven alle goede voedingsstoffen en vezels bewaard, die bij witte rijst grotendeels verdwijnen. En wat doet Lassie vervolgens om u te laten denken dat deze witte rijst ook heel gezond is? Ze stoppen ook een paar erwtvezels in het rijstmeel, waar ze vervolgens weer zogenaamde rijstkorrel van maken.
Wetenschappers zijn er overigens absoluut niet over uit of dit soort geïsoleerde vezels die later zijn toegevoegd wel precies dezelfde goede werking hebben als vezels die oorspronkelijk in het product zaten.
Meer informatie over Foodwatch kunt u
hier
vinden.