Kassa

Foodwatch: minister laconiek over aardbeien

06-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Foodwatch
Consumentenorganisatie foodwatch maakt zich zorgen over de ,,laconieke houding'' van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het gif op aardbeien uit de supermarkt. Die blijken zes keer giftiger te zijn dan ander fruit in de schappen.

Normen bestrijdingsmiddelen

Schouten zei maandag in Brussel dat het altijd goed is om te kijken of de normen voor bestrijdingsmiddelen in etenswaren afdoende zijn. Op aardbeien worden gemiddeld zeven tot acht schadelijke stoffen gespoten, meldde Trouw zaterdag. ,,We moeten nu goed kijken wat dat precies inhoudt'', zei Schouten voorafgaand aan haar eerste overleg met haar EU-collega’s. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op handhaving van de normen en stelt dat de waardes binnen de normen blijven, aldus de minister.

Gemiddelde

Volgens foodwatch is dat niet voldoende. ,,Die zeven tot acht is een gemiddelde. Op één aardbei zijn zelfs zeventien verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Met de stapeleffecten die deze verschillende stoffen samen op onze gezondheid hebben, houdt de wet nu geen enkele rekening. Daarbij loopt de overheid vele jaren achter op de wetenschap. Daarover luiden we nu samen met toxicologen de noodklok. De minister hoeft niet opnieuw te ‘kijken’ maar moet het dringende advies van toxicologen eindelijk eens in de wet verankeren.”

Geen risico

De NVWA liet zaterdag weten geen risico's te zien en in te grijpen als die er wel zijn. De toezichthouder benadrukte dat de Europese normen voor deze stoffen heel streng zijn. Schouten verwacht nog wel een discussie over de kwestie. ,,Altijd kijkt men periodiek weer naar hoe de normen worden vastgesteld en dat zal nu ook ongetwijfeld gebeuren.’’
De minister zei naast het belang van de boeren ook duurzaamheid, de natuur en het klimaat als leidraad te nemen. ANP

Meer over:

aardbeien, gif, foodwatch
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!