Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Foodwatch maakt winnaar Gouden Windei 2020 bekend

12-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
Een maand geleden maakte voedselwaakhond Foodwatch de vijf genomineerden voor hun Gouden Windei verkiezing bekend. De jaarlijkse prijs waar je als consument op kunt stemmen, voor het product dat volgens Foodwatch minder eerlijk, duurzaam óf gezond is dan je misschien zou denken. En de grote vraag is natuurlijk: wie heeft er gewonnen?
De vijf genomineerden van Foodwatch zijn Appelsientje vers geperst (Riedel), BEKIND Protein bar (Mars), Nutella Cups (Ferrero), Zonnatura Groene thee acai (Wessanen) en Philadelphia truffel (Mondelez). De meeste stemmen zijn voor Nutella Cups, een portie-verpakking met los verpakte cupjes chocoladepasta. Volgens Frank Lindner van Foodwatch: “Handige’ mono-verpakkingen van de bekende chocolade-hazelnootpasta. Met het oog op de plasticsoep en de roep om minder verpakkingen is dit een doorn in het oog van Foodwatch. Gerekend per 1 kilo product er is bovendien een prijsverschil van meer dan 15 euro tussen de mini/mono-plastic verpakkingen en glazen potten Nutella (van 400 gram). Het plastic wordt duurbetaald door de consument… Behalve geldklopperij van Ferrero zijn Nutella Cups slecht nieuws voor de planeet.” 

Uitreiking

Deze week ging Foodwatch op pad om de ‘prijs’ bij de winnaar, fabrikant Ferrero, uit te reiken. Daar was geen medewerker aanwezig om het Windei in ontvangst te nemen, Ferrero laat weten onder anderen vanwege de coronaregels de prijs niet in ontvangst te kunnen nemen omdat er momenteel niemand op het hoofdkantoor aanwezig is om dit te doen. Daarnaast voert de fabrikant ook het verweer dat zij het Gouden Windei niet in ontvangst nemen omdat zij niet de enige zijn die plastic portie-verpakkingen aanbieden die in verhouding duurder zijn dan grotere verpakkingen, en dat de kiloprijs duidelijk zichtbaar is op het prijskaartje in de winkel. De volledige reactie van Ferrero lees je hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!