Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Foodwatch lanceert rechtszaak tegen staat om separatorvlees

02-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7158 keer bekeken
  •  
snack nuggets kip fastfood frituur snackbar 1127

Het is vaak nog te onduidelijk waar separatorvlees daadwerkelijk vandaan komt, vindt foodwatch. De voedselwaakhond geeft aan het zelf niet te kunnen achterhalen. Daarom lanceert foodwatch een rechtszaak tegen de Nederlandse staat.

Volgens foodwatch hebben de staat en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geen goed zicht hebben op samenstelling van separatorvlees, ook wel afvalvlees genoemd of 'pink slime'. Vanwege onvoldoende handhaving kan het voorkomen dat het vlees gemaakt is van een ander dier dan staat aangegeven.

Veiligheidsrisico’s en risico op fraude

Het roze goedje, vandaar de benaming ‘pink slime’, is aantrekkelijk voor bacteriën. Mogelijk zouden deze kunnen uitgroeien tot gevaarlijke aantallen. Ook zou het vlees verkocht kunnen worden als vers of kwaliteitsvlees, terwijl er niet op het etiket vermeld staat dat het om separatorvlees gaat. 

Omdat het onduidelijk is wat er in het vlees verwerkt zit zou het zomaar kunnen dat er bijvoorbeeld geen kip maar varken in je portie kipnuggets zit. 

Vlees met separatorvlees

Separatorvlees zit in veel soorten vleesproducten. Denk aan knak-, rook- en braadworsten. Maar ook frikandellen en andere producten uit de vriezer zoals hamburgers en kipnuggets.

Wachten op ‘volgend voedselschandaal’

Volgens foodwatch is het wachten op het volgende voedselschandaal. Daarom kan volgens hen alleen een rechtszaak ertoe dwingen om de voedselketen zich te laten houden aan de wet. “Iedere consument heeft het recht op veilig voedsel en om te weten wat je eet”, aldus foodwatch.

Om kracht bij te zetten voor de rechtszaak is foodwatch een petitie gestart.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

frits
frits2 mei 2022 - 19:01

separatorvlees is gewoon gezegd afval, want ons wordt voorgeschoteld. Ga naar de slager daar krijg je die rommel niet.

Helen 66
Helen 662 mei 2022 - 10:58

Het lijkt me niet verkeerd om te weten wat je eet. Als afvalvlees normale restjes zijn die niet schadelijk zijn voor de consument is het OK, maar als anders blijkt, wil ik dat ook gewoon weten. Vega wordt aan alle kanten gepromoot, de vegaschappen bij AH zijn voller dan die met vlees bijvoorbeeld, maar nergens wordt gecommuniceerd dat die vega producten ongezond zijn ivm al die toegevoegde kleur, geur en conserveringsmiddelen en soja is sowieso slecht voor de natuur. Eet dan gewoon minder vlees, en eet een ei (gekookt, gebakken, als omelet etc), een bakje champignons ter afwisseling, of vis of kaas. Volgens mij allemaal beter dan die vegatroep.

4 Reacties
D. Kersten
D. Kersten2 mei 2022 - 11:26

Is mij uit het hart gegrepen! Vooral het vega verhaal. Zal het nooit eten. Ik koop ook nooit restjes vlees, zoals veel voorkomt bij zgn. kipschnitzels...bah!

miennaamishaaz
miennaamishaaz2 mei 2022 - 16:36

Niet vergeten de grote hoeveelheid Suiker die aan vega-voer is toegevoegd, omdat het anders nergens naar smaakt.

hidkees
hidkees3 mei 2022 - 8:23

"Het lijkt mij niet verkeerd om te weten wat je eet." Ja, ga dan eens op zoek naar betrouwbare informatie. Over soja bestaan misverstanden. Soja voor veevoer (m.n. voor hamburgers) komt uit Zuid-Amerika en hiervoor wordt oerwoud gekapt. Soja voor plantaardige producten komt grotendeels uit Europa, is een peulvrucht en minder "schadelijk voor de natuur" dan tarwe of aardappelen, laat staan dierlijke producten. Kleurstoffen e.d.: idem: de meeste zijn natuurproducten (bijv. bietenrood) die dus ook in onbewerkte groenten zitten; enkele zijn wel omstreden maar die vind je ook in allerlei andere bewerkte (ook vlees)producten.

hidkees
hidkees3 mei 2022 - 8:33

miennaamishaaz: er zit 1 gram suiker in een vegaproduct van 100 gram, dus 1%, is dat veel? Ik doe ruim 10 gram suiker (net afgewogen) in een kopje koffie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!