Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Foodwatch: Becel pro-activ uit de schappen

14-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Logo_BecelPA.jpg
De consumentenorganisatie foodwatch begint een e-mailactie om cholesterolverlagende halvarine, zoals Becel pro-activ van Unilever, uit de schappen van de supermarkt te krijgen. Het product is volgens foodwatch een medicijn en zou daarom via de apotheek verkrijgbaar moeten zijn.
Waarschuwingstekst
Vanaf zaterdag is producent Unilever door de Europese Commissie verplicht om een nieuwe waarschuwingstekst op de verpakking te zetten. Hierin staat dat producenten mensen zonder cholesterolproblemen de consumptie van voedingsmiddelen met toegevoegde plantensterolen nadrukkelijk afraden.
,,Maar dat gaat wat ons betreft lang niet ver genoeg’’, zegt foodwatch-directeur Hilde Anna de Vries. ,,De langetermijneffecten van Becel pro-activ zijn nooit onderzocht, de veiligheid kan daarom niet gegarandeerd worden. Dit product zou als medicijn in de apotheek verkocht moeten worden en zeker niet in de supermarkt.’’
'Niet gevaarlijk'
Unilever spreekt tegen dat pro-activ in de apotheek zou thuishoren. ,,Plantensterolen zitten ook gewoon in groenten, fruit en noten. Die krijgt iedereen binnen'', zegt een woordvoerster. Pro-activ is inderdaad niet bedoeld voor mensen die geen cholesterolproblemen hebben, maar het is ook niet gevaarlijk voor ze.'' Ze benadrukt dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA de claim van Becel dat de margarine met plantensterolen goed is als je je cholesterol wil verlagen, heeft goedgekeurd.
'Meest misleidende verkooppraatje'
Foodwatch voert al langer actie tegen Becel pro-activ. In 2012 werd het product door foodwatch verkozen tot ,,meest misleidende verkooppraatje in de reclame en op de verpakking’’ door de belofte dat het het cholesterolgehalte verlaagt. Volgens foodwatch bevat het product plantensterol, dat inderdaad het bloedcholesterol kan verlagen, maar zijn er ook onderzoeken die wijzen op een mogelijke toename van het risico op hart- en vaatziekten. ,,Becel Pro-activ is in feite een medicijn dat een bijsluiter vereist en uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar zou moeten zijn'', aldus foodwatch. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!