Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Follow up roken: nog steeds gestopt na drie maanden?

04-02-2010
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Fallback image for card
Sinds begin december 2008 heeft Kassa een zestal mensen gevolgd tijdens hun poging te stoppen met roken. De kandidaten hebben allemaal een andere methode uitgeprobeerd. Hoe is het met deze zes mensen vergaan?
Stoppen met Roken Special Kassa 20 december 2008
Op 20 december besteedde Kassa een hele uitzending aan stoppen met roken. Pauline Dekker en Wanda de Kanter, allebei longarts in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en schrijvers van het boek ` Nederland Stopt met Roken ’, hebben in de studio uitgebreid toelichting gegeven. Ze hebben toen ondermeer uitgelegd hoe rookverslaving werkt en hoe je je het best kan voorbereiden op het stoppen met roken. Verder hebben ze uitgelegd dat stoppen met roken voor iedere roker zin heeft, aangezien er altijd veel gezondheidswinst te behalen valt.
Diverse methoden om te stoppen met roken
Er zijn allerlei methoden en hulpmiddelen om te stoppen met roken. Er is er niet één die voor iedereen altijd het beste werkt. Alleen van cognitieve gedragstherapie, bij voorkeur intensieve begeleiding in groepsverband, is wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Veel methoden die worden aangeboden maken gedeeltelijk gebruik van cognitieve gedragstherapie, alleen zijn dat bijna allemaal kortdurende programma’s, terwijl volhouden op de lange duur juist zo moeilijk is. De werking van de diverse alternatieve methoden is niet wetenschappelijk bewezen, maar 'baat het niet, dan schaadt het niet'. Er is ook nog een verschil tussen 'werken' en 'helpen': als het helpt dan werkt het. Het maakt uiteindelijk ook niet uit hoe mensen stoppen, als ze maar stoppen. De meeste mensen stoppen overigens helemaal op eigen kracht dus zonder hulpmiddel. Om te stoppen en om het vooral ook vol te houden moet je wel echt gemotiveerd zijn, anders heeft stoppen geen zin.
Follow Up van de kandidaten na drie maanden stoppen
Vandaag is het precies drie maanden geleden dat het zestal is gestopt. Van hen hielden vier het vol, twee niet (net als tijdens de uitzending van 20 december 2008).
- Voor Jacqueline (rookte twee pakjes per dag) en Chris (rookte één pakje per dag) is het stoppen tot de aangename verrassing van hun omgeving zonder enige moeite gegaan. Allebei merken nu duidelijk dat hun gezondheid erop vooruit is gegaan (onder andere lagere bloeddruk, betere conditie, meer lucht). Wel moeten ze er goed op letten dat ze niet gaan snaaien om niet in gewicht aan te komen (Chris +1 kg, Jacqueline +7 kg).
- Het echtpaar Erik (rookte vijf pakjes shag per week) en Wilma (rookte drieënhalf pakje shag per week) hebben het ook weten vol te houden, maar hebben het veel moeilijker gehad door de ontwenningsverschijnselen. Voor Wilma was dat ook niet zo vreemd, want zij kreeg van Kassa een placebo, MediQuit genaamd, dat Kassa speciaal voor deze gelegenheid heeft laten ontwikkelen. Zij heeft het dus als enige echt helemaal op eigen kracht gedaan met een geweldig resultaat.
Voor al deze vier stoppers geldt dat ze een waanzinnige prestatie hebben geleverd!
Het maakt dus eigenlijk niet uit welke methode er gebruikt wordt om te stoppen met roken zolang je maar uiterst gemotiveerd bent. De kandidaten melden nog wel dat het gezamenlijk stoppen een enorme stimulans geeft en ook het gevolgd worden door Kassa een geweldige stok achter de deur is geweest.
- Saskia (anderhalf pakje shag per week) kan het roken nog steeds niet helemaal laten omdat ze vindt dat stoppen haar teveel stress oplevert. Ze heeft het roken wel weten te beperken tot twee shaggies per dag de afgelopen drie maanden.
- Bert (drie pakjes per week) heeft in het nieuwe jaar een herkansing gekregen op een rookstoppoli nadat de eerdere poging als snel mislukt was. Zijn motivatie om te blijven roken werd helaas alleen maar groter en heeft de poging om de stoppen dan ook helemaal gestaakt.
Overzicht zestal kandidaten
-  Bert:  Allen Carr’s Easyway stoppen met roken / rookstoppoli
-/+  Saskia: Hypnotherapie
+  Erik:  Rookstoppoli: begeleiding en medicatie
+  Wilma: MediQuit:natuurlijk preparaat = placebo!
+  Jacqueline: Auriculo-therapie van Make it Easy
+  Chris:  Prostop lasertherapie
Samenvatting tips voor stoppen met roken:
- Stop goed voorbereid, breng eerst je rookgedrag in kaart.
- Kies passende begeleiding, zonder is het op de lange termijn heel moeilijk.
- Je gaat een periode van rouw door, wees daarop bedacht.
- Beloon je zelf met de winst van het stoppen: koop bijvoorbeeld van het geld dat je uitspaart iets leuks voor jezelf.
- Zoek steun: stop met een ander, vertel het aan iedereen in je omgeving.
- De hunkering naar nicotine duurt maar drie minuten, dat valt te overleven.
- Doe impulscontrole oefeningen om de hunkering te weerstaan of eet een beetje druivensuiker, dat helpt tegen die hunkering.
- Pas de hoeveelheid alcohol en koffie eventueel aan, zodat de verleiding minder groot is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!