Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

FNV voorzichtig optimistisch over AOW-overleg

1 jun 2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
pensioen_359x210_10.jpg
Vakcentrale FNV is ,,voorzichtig optimistisch'' over het overleg tussen vakbonden en werkgevers over de AOW en de pensioenen. Dit heeft een woordvoerster van de FNV maandagavond gezegd na de vergadering van de federatieraad, waarin de FNV-bonden over dit onderwerp hebben gesproken. Zij benadrukte dat er nog geen akkoord ligt.
In de media werd afgelopen week al gemeld dat de werkgevers en de vakbeweging op grote lijnen een akkoord hadden bereikt over verhoging van de AOW-leeftijd en de ingangsdatum van de pensioenen, hoewel betrokkenen de lippen op elkaar hielden. Volgens die uitgelekte plannen gaat die leeftijd in 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67. De leeftijd wordt gekoppeld aan de stijgende levensverwachting. Het blijft mogelijk eerder te stoppen met werken. Werknemers zouden dan een strafkorting krijgen, maar daar staat tegenover dat de AOW meegroeit met de reële lonen en dus meer welvaartsvast wordt.
Ook de MHP, de vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel, beraadde zich maandag op het verloop van het overleg met de werkgevers. Volgens voorzitter Richard Steenborg kan de achterban zich vinden in de ,,analyse en de richting'' die het overleg opgaat. Maar ook hij benadrukt dat er nog geen akkkoord ligt. Flexibiliteit , keuzevrijheid en solidariteit zijn voor de MHP belangrijke elementen, aldus Steenborg. Aftopping van de pensioenuitkeringen kan wat de MHP betreft niet aan de orde zijn.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar