Kassa

FNV: pensioeningreep raakt jong en oud

  •  
27-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pensioen_359x210_82.jpg
FNV-voorzitter Agnes Jongerius noemt het onthutsend hoe hard wordt ingegrepen in het pensioen van zowel jong als oud door de crisiscoalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie en hoe weinig doordacht dat gebeurt. Dat zei de voorzitter van Nederlands grootste vakcentrale vrijdag na afloop van een overleg met demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken).
Volgens Jongerius is afgesproken met Kamp en de werkgevers dat de minister binnenkort eerst duidelijkheid zal geven op welke punten precies het pensioenakkoord met sociale partners wordt opengebroken. Maar de FNV-voorzitter zegt wel alvast geschrokken te zijn, omdat haar uit het gesprek met Kamp bleek dat niet alleen ouderen geraakt worden door een versnelde verhoging van AOW-leeftijd. Ook jongere generaties ,,krijgen een klap mee'' volgens haar, omdat zij minder aanvullend pensioen kunnen opbouwen in een belastingvriendelijk regime.
Pensioenakkoord openbreken
Tot grote schrik van Jongerius heeft Kamp duidelijk gemaakt inderdaad het zwaarbevochten pensioenakkoord met werkgevers en de vakbeweging open te breken. Ondanks alle onduidelijkheid over de plannen en twijfel volgens de FNV-voorzitter of het demissionaire kabinet het wel redt om ze voor de verkiezingen op 12 september uit te werken.
Ouderen compenseren
Er zou wel geld zijn vrijgemaakt om ouderen te compenseren die weinig mogelijkheden hebben om een AOW-gat op te vangen. Volgens Jongerius moet dat dan wel een erg ruime overgangsregeling zijn als volgend jaar inderdaad een eerste stap wordt gezet met verhoging van de AOW-leeftijd. ,,Nu werkt maar 4 procent van de mensen in hun 64 levensjaar. Krijgen we dan straks een een overgangsregeling voor ongeveer 95 procent van de mensen?''
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!