Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

FNV opnieuw in beraad

13-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pensioen360210_08.jpg
De FNV vergadert vrijdag opnieuw over de pensioenen. Maandag lukte het de negentien bonden en het FNV-bestuur na tien uur vergaderen niet op een lijn te komen. Vrijdag zetten zij de poging voort, zo is uit welingelichte bronnen vernomen.
Vooral de grootste bond, FNV Bondgenoten, heeft bezwaren tegen de voorstellen voor een nieuw pensioensysteem waarover werkgevers en vakbeweging het eind maart zo goed als eens waren. De bond vindt dat werknemers meer zekerheid moeten krijgen over de hoogte van hun pensioen. Maar het bieden van zekerheid betekent dat strengere eisen worden gesteld aan de buffers van pensioenfondsen, waardoor de fondsen minder risicovol kunnen beleggen. Dat maakt de kans op winst en indexatie kleiner. De FNV hecht juist aan koopkrachtbehoud door pensioenen mee te laten stijgen met inflatie en de loonontwikkeling. De FNV is nu op zoek naar een goede balans tussen zekerheid en koopkracht. Bondgenoten is met een alternatief plan gekomen en dreigde maandag nog een eigen koers te varen als de andere bonden dat niet overnemen. Bondgenoten vreest dat de huidige eis dat 97,5 procent van pensioentoezeggingen met buffers moet worden gegarandeerd, wordt losgelaten. Volgens de bond is ,,een nieuwe bodem'' in de zekerheidsmaat nodig voor pensioenen. Zo stelde hoofdbestuurder Willem Noordman van de FNV-bond vrijdag in een interview met de Volkskrant liever vast te houden aan de zekerheidsmaat van 97,5 procent. Maar hij wil wel af van in zijn ogen te strikte regels voor fondsen die onder deze grens zakken om binnen vijftien jaar de dekkingsgraden te herstellen. Er wordt met zorg gekeken naar collegabond in de publieke sector, Abvakabo FNV, die genegen lijkt akkoord te gaan met het loslaten van de eisen. Daarbij wees in een ingewijde op het aandringen deze week bij ambtenaren- en lerarenpensioenfonds ABP om niet te lang te wachten met uitwerking van pensioenafspraken van sociale partners. ,,Bij minder strenge buffereisen kan je de oudere leden wel voorspiegelen dat er meer zekerheid is op indexatie, maar dan moet je ook zeggen dat er meer zekerheid is dat straks wordt gekort op pensioenen. Beleggingsopbrengsten worden namelijk meer gebruikt voor indexatie dan om buffers op peil te houden. Dat gaat ten koste van de jongeren'', aldus de ingewijde.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!