Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

FNV krijgt meldingen over werk zonder loon

05-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
FNV_11.jpg
De FNV heeft in vier weken tijd bijna tweehonderd meldingen binnengekregen van mensen die aan het werk zijn en daar geen loon voor krijgen. Dat blijkt uit een tussenstand van een meldpunt van de vakbond.
'Vrijwilligerswerk'
Er trokken vooral veel mensen aan de bel die in de bijstand zitten en tijdelijk 'vrijwilligerswerk' verrichten in bijvoorbeeld de zorg, het personenvervoer of de groenvoorziening. Zij werken soms meer dan dertig uur per week. Toch staat er tegenover het werk dat zij doen vaak niet meer dan een bijstandsuitkering van zo'n 900 euro.
FNV voert actie
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het begeleiden van werkzoekenden die in de bijstand zijn beland. FNV voert daarom in verschillende gemeenten actie, om te zorgen dat er beter beleid wordt gemaakt. Het 'verplichte vrijwilligerswerk' dat bijstandsgerechtigden nu moeten doen, zorgt vaak toch niet voor meer kans op een echte baan, aldus de vakbond.
'Gemeenten moeten werkloosheid aanpakken'
,,Het gaat hier om mensen die heel graag een echte baan willen. Zij vinden het al ontzettend vervelend dat zij in de bijstand zijn beland en worden nu extra gestraft. Gemeenten moeten de werkloosheid aanpakken, niet de werklozen’’, klaagt Ruud Kuin, vicevoorzitter van FNV.
Verdringing van betaalde krachten
De vakbeweging vindt verder dat het bestaan van werken zonder loon leidt tot verdringing van betaalde krachten. Bij het meldpunt kwamen ook veel reacties van krachten die werken via een onbetaalde stageplaats. ANP

Meer over:

loon, werk, fnv, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!