Kassa

FNV komt met looneis van 2,5 procent

20-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_euro__38.jpeg
De FNV komt volgend jaar met een looneis van maximaal 2,5 procent. Bovendien wil de vakcentrale bij de cao-onderhandelingen voor iedereen een koopkrachttoeslag van 300 euro vragen. Dat heeft de vakcentrale maandag in Den Haag bekendgemaakt.
Inflatie
De inflatie wordt voor volgend jaar geraamd op 2 procent, aldus de FNV. De koopkrachttoeslag van 300 euro dient ter compensatie van het koopkrachtverlies door de bezuinigingen van het kabinet. De regering wil onder meer bezuinigen op de zorgtoeslag en de kinderopvang. Daardoor hebben mensen volgend jaar minder te besteden. De FNV vindt het gerechtvaardigd om te vragen om compensatie voor politieke maatregelen, omdat volgens de vakcentrale de bezuinigingen eenzijdig terechtkomen bij de werknemers.
Investeren
"Voor Nederland is het van groot belang om de economie niet kapot te bezuinigen", aldus cao-coördinator Catelene Passchier. "We moeten juist nu investeren in koopkracht, werkgelegenheid en stabiliteit".
Flexwerk
De FNV wil dat de aangesloten vakbonden bij de cao-onderhandelingen ook inzetten op het terugdringen van flexwerk. Vooral voor jongeren is van belang dat ze kunnen doorstromen naar een vaste baan. Ook wil de FNV dat werkgevers meer mensen uit sociale werkplaatsen en jonggehandicapten (wajongers) gaan aannemen. De rest van de loonruimte wil de FNV onder meer bestemmen voor afspraken over werkgelegenheid. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!