Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

FNV Jong mist cijfers jeugdwerkloosheid

21-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
studenten_10.jpg
De vier grote steden hebben volgens FNV Jong hun zaakjes niet op orde op het gebied van jeugdwerkloosheid. FNV Jong-voorzitter Dennis Wiersma stelt dat de gemeenten ,,geen flauw idee'' hebben hoeveel jongeren aan de slag willen. Hij vraagt zich af hoe de overheid die jongeren dan kan helpen om aan de slag te komen.
'Jongeren helpen aan een baan'
De jongerenorganisatie vroeg bij de ,,grote 4'' hoe hoog de jeugdwerkloosheid in hun stad en de omliggende regio was. Volgens Wiersma konden de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht dat niet goed aangeven. ,,We kregen alleen onvolledige cijfers over de periode 2009 tot en met 2012 terug. De gemeenten hebben geen flauw benul hoeveel jongeren er aan de slag willen.'' Hoogste tijd dus om in te grijpen; de overheid moet jongeren gaan helpen bij het vinden van een baan, aldus Wiersma.
4,5 procent jongeren werkloos
Volgens de geleverde cijfers zou gemiddeld 4,5 procent van de jongeren werkloos zijn. Wiersma: ,,Was dat maar waar. Dit kan gewoonweg niet kloppen. Landelijk ligt het gemiddelde rond de 13 procent en ik geloof niet dat alle werkloze jongeren op het platteland wonen.''
Ingrijpen
Hij wil dat de politiek ingrijpt en er bijvoorbeeld voor zorgt dat jongeren langer naar school kunnen. Ook denkt hij dat het helpt als werkgevers wordt gevraagd als kruiwagen te functioneren voor jongeren die geen netwerk hebben of als werkgevers worden verplicht hun vacatures te melden bij een publieke vacaturebank.
Amsterdam
De Amsterdamse wethouder Andrée van Es (werk en inkomen, GroenLinks) zegt zich niet in het door FNV Jong geschetste beeld te herkennen. Ze presenteerde 2 weken geleden nog een actieplan om jeugdwerkloosheid tegen te gaan. Daarin stonden ook cijfers: op dit moment is 14 procent van de Amsterdamse jongeren werkloos, wat neerkomt op 10.000 personen in totaal.
'Heldere cijfers'
,,Bij ons zijn de cijfers helder’’, zegt Van Es. ,,Zorgelijk is dat van de jongeren met een migratieachtergrond 15 procent werkloos is. We willen voorkomen dat er in Amsterdam een verloren generatie ontstaat, en doen er daarom alles aan om ervoor te zorgen dat alle Amsterdamse jongeren of aan het werk zijn, of een opleiding volgen.’’
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!