Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

FNV en CNV: tijd voor hogere lonen en meer vaste contracten

17 aug 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koopkracht geld euros portemonnee 1127
De Nederlandse economie is sneller gegroeid dan verwacht, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De vakbonden FNV en CNV vinden het een goed moment voor werkgevers om de lonen van werknemers te verhogen. Ook moeten meer mensen worden beloond met een vast contract, aldus de bonden.
CNV vindt dat de coronasteunpakketten van de overheid "zeer goed werk" hebben verricht, gezien de groei van de economie. Die vakbond roept werkgevers verder op om meer te investeren in stagiairs en zij-instromers. Volgens het CNV hebben bedrijven tijdens de coronacrisis weinig ruimte geboden aan werknemers die uit andere sectoren wilden instromen. Ook konden veel studenten geen stageplek vinden. "Met het gevolg dat er nu een schreeuwend tekort is aan vakmensen. We roepen bedrijven dus op om zichzelf niet meer in de vingers te snijden maar te investeren in het personeel van de toekomst", aldus CNV-vicevoorzitter Patrick Fey.

Meer vacatures dan werklozen

Het CBS meldt verder nog dat dat het aantal vacatures voor het eerst groter is dan het aantal werklozen. Dat is volgens CNV goed nieuws. "Willen we de personeelstekorten oplossen, dan moeten werkgevers over de brug komen", zegt Patrick Fey. "Werknemers verdienen zekerheid, zeker na zo’n lange periode van onzekerheid in coronatijd."
Volgens de FNV zijn er met name veel vacatures zijn in sectoren waar lage lonen worden betaald, "zoals de horeca en handel". Daar moeten de lonen flink omhoog, vindt voorzitter Tuur Elzinga. FNV wijst er ook op dat overheidssteun nodig blijft in sectoren waar het nog slecht gaat. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar